I Šuker na derbiju: Bila bi ludost da nisam došao gledati Sarajevo i Želju
Ovogodišnji Simposar je privukao mnogo eminentnih ličnosti iz svijeta sporta, među kojima su, između ostalog, Robert Prosinečki, Zlatko Dalić, Muhamed Konjić, Predrag Naletilić... (Foto: SportSport.ba)

Legendarni hrvatski nogometaš i predsjednik HNS-a za SportSport.ba

I Šuker na derbiju: Bila bi ludost da nisam došao gledati Sarajevo i Želju · Intervju

O Davoru Šukeru je sve rečeno, ispričano, ostala je legenda. Kroz karijeru je osvojio pregršt nagrada koje svi nogometašu sanjaju. Sa Realom je osvojio Ligu prvaka, bio bronzani sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu kada se okitio i titulom najboljeg strijelca, a osim Madriđana, Arsenal i Sevilla su samo neki od klubova čije je dresove nosio ovaj nekada sjajni hrvatski nogometaš.

Šuker se danas kao gost Sabahudina Topalbećirevića pojavio na Međunarodnom sportskom simpoziju "Simposar 2018". Odmah po dolasku u hotel iznenađeni gosti počeli su ustajati i jedan po jedan fotografirati se s ovom istinskom legendom. Naviknut na takav tretman Šuker nikoga nije odbio, sa svima se pozdravio, fotografisao...

U takvom raspoloženju ne odbija se ni novinarski poziv. Rijetka zgoda kada se s predsjedikom HNS-a može razgovarati "jedan na jedan", iako je u startu Šuker naglasio da odustanemo od mnogobrojnih pitanja, jer vremena za to je malo a novinara u redu - puno.

"Uvijek se ugodno osjećam u Sarajevu. Znate i sami da su moji korijeni iz Bosne i Hercegovine, tako da volim ovdje doći. Osjećam se lijepo", priča Davor Šuker za SportSport.ba, pa nastavlja...

"Bila bi ludost da ovaj boravak u Sarajevu ne iskoristim da ne odem na derbi, na Koševo. U meni teče nogometna ljubav, krv... i sigurno ću danas biti na utakmici. Šta predviđam? Uh, nemojte me navlačiti. I jednim u drugima želim sreću, a na kraju neka pobijedi bolji."

Simposar je i ove godine okupio brojna poznata imena. Šuker nije skrivao oduševljenje.

"Kada u životu nešto radite s ljubavlju i osmijehom, obično ti se vrati onako kako treba. Primjer toga je i Sabahudin Topalbećirević. Organizacija Simposara je i ovoga puta bila na visokom nivou i mogu reći da sam zaista uživao u ovim predavanjima. Uvijek ću se rado odazvati i pomoći na bilo koji način."

Prokomentarisao je kroz razgovor i rezultate koje reprezentacija BiH ostvaruje pod vodstvom Roberta Prosinečkog.

"Odlično, nema šta, ali za mene rezultati koje BiH ostvaruje uopšte ne predstavljaju iznenađenje. Znali smo svi i prije kakav je Robi (Robert Prosinečki op.a) trener. Iako se nekoliko važnih igrača oprostilo od igranja za reprezentaciju u proteklom periodu, nije kukao ili tražio izgovore, već je posložio tim na pravi način i, evo, ne pamtim kada ste izgubili. Želim vam svu sreću."

Ovaj megapoznati bivši nogometaš sada je u fotelji predsjednika HNS-a.

"Mnogo sam ponosan na svoja dostignuća. Kao igrač sam osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu, zatim bio najbolji strijelac, a sada, evo, kao predsjednik sam doživio i to da Hrvatska nadmaši moju generaciju. Naravno da sam ponosan zbog svega toga. Malo nam je, doduše, nedostajalo i da budemo zlatni, međutim u životu ne treba biti nezadovoljan, jer isto tako mogli smo izgubiti od Danske u osmini finala. To je nogomet."

Lakše mu je, kaže, bilo biti nogometaš nego predsjednik HNS-a.

"Kada ste na ovako odgovornoj funkciji, nije baš lako, morate se baviti svime i donositi odluke. Teško je kada sjedite u loži, gledate utakmicu i ne može utjecati na nju, a kao igrač sam zabijao golove..."

Za budućnost hrvatske reprezentacije nije zabrinut, iako se oprostili nekoliko važnih nogometaša.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Nisam zabrinut. Teško je, naravno, kada ostanete bez igrača poput Ćorluke, Subašića i Mandžukića, ali kroz historiju je 95 odsto reprezentativaca dolazilo kroz naše mlade selekcije, i to je naša formula uspjeha. Ulažemo u naše mlade igrače, hvala Bogu, ima dosta dobrih nogometnih škola i novi talentovani klinci stalno dolaze. To je naše bogatstvo", podvukao je Šuker na kraju razgovora.

Osim Šukera, na sedmom izdanju Simposara su, između ostalog, bili još Ivica Osim, Robert Prosinečki, Predrag Naletilić, Zlatko Dalić, Zdravko Mamić, Muhamed Konjić... 

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Intervju sa Šukerom, a vi se pitate gdje je Robi?! Nego, da vi samo znate kakav je Šuki bio igrač. Uh, kad ga se sjetim u tandemu sa Maradonom dok su igrali skupa u Sevilji.
4 6
IzgubljeniSlon
lopina
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi