Ibraković je sa Kapfenbergom hit u Austriji: "Ibrakadabra očarava Sokolove"

Imali su dva boda, a onda je došao Ibraković

Ibraković je sa Kapfenbergom hit u Austriji: "Ibrakadabra očarava Sokolove"

Adnan Beganović

Bosanskohercegovački stručnjak Abdulah Ibraković u Erste ligi Austrije radi sjajan posao sa svojim Kapfenbergom. Od ekipe koja je djelovala kao rabijena vojska napravio je ekipu o kojoj danas pišu svi ugledni austrijski mediji.

Širom Starog kontinenta fudbalska prvenstva se bliže kraju, kako u elitnim rangovima, tako i u onim nižim, a nama u Bosni i Hercegovini su svakako zanimljiva dešavanja u Erste ligi (drugi rang Austrije) s obzirom da je to jedna od rijetkih liga u kojoj kao trener radi čovjek iz naše zemlje.

Radi se o nekadašnjem treneru Veleža i Slobode, te sportskom direktoru Sarajeva, koji je tokom aktuelne sezone po treći put u karijeri sjeo na klupu Kapfenberga.

Ibraković, koji ne bježi od posla, osim u Bosni i Hercegovini i Austriji radio je i u Saudijskoj Arabiji i na Kosovu gdje je u drugom dijelu prošle sezone vodio Prištinu.

Zbog velikih finansijskih problema nije se dugo zadržao u ovom klubu i kada je odlučio malo odmoriti od fudbala, stigao je poziv iz njegove druge domovine, odnosno iz Kapfenberga, mjesta u kojem je sa porodicom, da tako kažemo, započeo svoj novi život.

Nekadašnji član Bundeslige, Kapfenberg, nakon jedanaest kola nalazio se na samom dnu tabele sa samo dva osvojena boda. Čelnik kluba, priznati austrijski fudbalski radnik Erwin Fuchs, po treći put u nekoliko godina je pokucao na Ibrakovićeva vrata.

Oglasi

U bosanskohercegovačkom stručnjaku je vidio čovjeka koji može spasiti klub od ispadanja u treći rang. A, Ibraković je i pored toga što je bio svjestan da klub finansijski nije najstabilniji i da ne može računati na neka pojačanja, odlučio rizikovati.

Preuzeo je Kapfenberg, a nekoliko mjeseci kasnije će se isposttaviti, da nisu pogriješili, ni on, a ni Fuchs. Zasukao je Ibraković rukave i sa poprilično "razbijenom vojskom" uspio je do pauze osvojiti sedam bodova, no i pored toga popularni Sokolovi su na pauzu otišli kao posljednjeplasirani tim Erste lige.

No, nakon zimski priprema, odnosno u drugom dijelu sezone Ibraković je sa Kapfenberg u deset kola osvojio 21 bod, a posljednja tri danas kada su njegovi izabranici rezultatom 2:1 savladali Dornbirn. Probio se tako Kapfenberg na 11. mjesto na tabeli sa ukupno 30 osvojenih bodova i četiri kola prije kraja na korak je do ostanka u Erste ligi.

Kapfenberg je u 15 utakmica sa Ibrakovićem na klupi osvojio 28 bodova i kada se gleda samo taj period, četvrta je ekipa prvenstva. No, posao još nije gotov, ali uspjeh Ibrakovića sa Kapfenbergom nije ostao nezapažen u Austriji gdje tamošnji mediji sve više pišu o bosanskohercegovačkom stručnjaku.

Jedan od naslova u tiražnom Krone Zeitungu je glasio "Ibrakadabra očarava Sokolove". U tekstu se govori o rezultatima Kapfenberga od dolska bosanskohercegovačkog stručnjaka, koji ipak čvrsto stoji na zemlji.

"Dobro je, na pravom smo putu, ali nije još ništa gotovo. Velika je stvar što se i publika vratila na stadion, što ovu našu mladu ekipu sve više ljudi počinju doživljavati kao nešto njihovo. Imamo još četiri kola, bitka za ostanak nije gotova ali opet kažem, na pravom smo putu i svi u klubu vjerujemo da ćemo se zajedno s našim navijačina radovati na kraju sezone", kratko je za SportSport.ba istakao Ibraković.

Top Komentari

user1676286668
Stari Sioux svaka čast samo naprijed
1 0
user1605368976
Čivčijanac čuda čini
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi