"Idiote, budi miran, priđi i zagrli me..."

Maradona se prisjetio Božje ruke

"Idiote, budi miran, priđi i zagrli me..."

Edmir Škorić

Diego Maradona se još jednom prisjetio momenta koji je obilježio njegovu karijeru - gola kojeg je rukom postigao u meču Argentina - Engleska.

"Božja ruka" je već ušla u mitologiju. Maradona je 22. juna 1986. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku u meču četvrtfinačla protiv Engleske gol postigao rukom. Bilo je 2:1, Gaučosi su otišli u finale i onda osvojili drugi naslov Svjetskog prvenstva.

Svega 163 cm visoki Maradona je pored engleskih defanzivaca uspio da rukom zahvati loptu i da matira golmana Peera Shiltona. Tuniški sudija Ali Bennaceur je na iznenađenje 115.000 gledatelja pokazao na centar.

Englezi su žustro protestovali, ali je lukavi Diego okupio sve svoje saigrače oko sebe i uvjerljivo je slavio. Na kraju je, nakon meča, kazao da je gol postigao "malo glavom, malo Božjom rukom".

"Kada sam zabio gol i počeo slaviti, Checho Batista kreten se pojavio i pitao me jesam li udario loptu rukom. Rekao sam mu: 'Budi miran, idiote i zagrli me'. Onda su i drugi saigrači došli sa istim pitanjem, rekao sam da ću kasnije da im odgovorim", kazao je Maradona, pojasnivši opet na koji način je postigao gol.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Tražio sam rupu pored visokih engleskih igrača, što je bilo zaista teško. Kad je lopta odletjela prema meni, samo sam se nadao da će što je prije pasti jer u protivnom ne bih imao šanse dodirnuti je. U tom trenutku mislio sam da bi bilo najbolje staviti ruku preko glave, što sam i učinio. Kad sam bio na zemlji, nisam znao da je lopta u mreži, ali sve je bilo u redu".

Argentina je u finalu s 3:2 pobijedila Njemačku i to je bio drugi ujedno i posljednji naslov prvaka svijeta za Gaučose.

Top Komentari

Fino alla Fine
Moraš biti smeće od čovjeka i ovakvo što slavit i biti ponosan što si uradio!!!
2 4
Ivica_Osim8
Bozjaaaa rukaaa 86,za Englezee lošaaa vijestttt, shemaa Maradonaaa, Maradonaaa odzvanjaaa do Londonaaaa hahah
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi