Francuzi od Gueyea traže da se izvini i fotografiše u dresu s duginim bojama

Nije im se svidio njegov postupak

Francuzi od Gueyea traže da se izvini i fotografiše u dresu s duginim bojama

E. Ganibegović

Fudbaler PSG-a Idrissa Gueye je pozvan da objasni razlog svoje odsutnosti s utakmice protiv Montpelliera prošlog vikenda. 

Nacionalno etičko vijeće FFF-a (Fudbalski savez Francuske) preuzelo je radnje zbog izostanka Gueyea s posljednje utakmice, a ponajviše zbog duginih boja nametnutih na dresove u sklopu akcije pod nazivom "Homoseksualci ili hetero, svi nosimo isti dres", na Svjetski dan borbe protiv homofobije.

Paris Saint-Germain je naveo lične razloge kako bi objasnio izostanak svog igrača. Lični razlozi koji bi utjecali na intimna i vjerska uvjerenja 32-godišnjeg igrača. Čini se da je teza potkrijepljena tvitom podrške senegalskog predsjednika Mackyja Salla, koji smatra da se religijska uvjerenja igrača "moraju poštovati".

"Jedna od dvije stvari - ili su ove pretpostavke neutemeljene i pozivamo vas da se bez odlaganja izrazite kako bismo utišali te glasine", poziva Nacionalno etičko vijeće FFF-a.

"Pozivamo vas, naprimjer, da svoju poruku popratite fotografijom da nosite dotični dres."

"Ili su ove glasine tačne. U ovom slučaju, molimo vas da budete svjesni opsega svoje geste i vrlo ozbiljne greške koja je učinjena. Borba protiv diskriminacije različitih manjina, kakve god one bile, neizostavna je i stalna borba."

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

"Bilo da se radi o boji kože, vjeri, seksualnoj orijentaciji ili bilo kojoj drugoj razlici, sva diskriminacija temelji se na istoj osnovi, a to je odbacivanje drugog jer se razlikuje od najvećeg broja", navodi se i dodaje:

"Odbijanjem sudjelovanja u ovoj kolektivnoj operaciji zapravo potvrđujete diskriminatorno ponašanje, odbijanje drugog, a ne samo protiv LGBTQI + zajednice".

Top Komentari

King_Kenny
...samo tuzbica protiv saveza i drzave zbog krsenja osnovnih ljudskih prava,odnosno krsenja prava na slobodan izbor i vrijedjanje njegovih religijskih uvjerenja,jer ovo je klasicno prisiljavanje...
7 2
koraj
Ova gamad ne odustaje!!! Pustite normalnog covjeka na miru. Ni mi ne hodamo sa majicama hetero niti gamad tjeramo da nas uvazava i reklamira.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti