Igrači u Premiershipu umjesto imena će nositi natpis 'Black Lives Matter' na leđima

U znak prosvjeda protiv rasizma

Igrači u Premiershipu umjesto imena će nositi natpis 'Black Lives Matter' na leđima

Engleski Premiership je objavio da će svi igrači do kraja sezone umjesto svojih prezimena na dresu imati natpis "Black Lives Matter" (Crni životi su vrijedni) u znak potpore prosvjedima u SAD-u.

"Mi, igrači, stojimo zajedno kako bismo ostvarili cilj, a to je sprječavanje rasizma gdje god bio kako bi svi u globalnom društvu dobili poštovanje i jednaku priliku, bez obzira na boju kože", naveli su.

Dodali su da će poduprijeti igrače koji budu kleknuli na jedno koljeno prije ili za vrijeme utakmica. Takva gesta postala je simbol pokreta Black Lives Matter, koji se bori za rasnu ravnopravnost u Americi.

Od ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda kojem je policajac u Minneapolisu 8 minuta i 46 sekundi koljenom pritiskao vrat, u SAD-u već danima traju prosvjedi protiv policijske brutalnosti.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Top Komentari

BobPaisley
...neka nose na ledjima natpis "Big Black Cock".
4 2
E.Car
Trump na tespiratoru!!!!
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi