Ilić: Nije mala stvar dobiti Željezničar

Ilić: Nije mala stvar dobiti Željezničar · Intervju

A. Beganović

Prije nekoliko sezona igrala je u finalu Kupa Bosne i Hercegovine, napravila je nekoliko za naše uslove solidnih inostranih transfera, a nijedan igrač iz Krupe nije otišao nezadovoljan. Bila je Krupa jedna od najljepših priča bosanskohercegovačkog klupskog fudbala, no jedna loša sezona vratila ju je u Prvu ligu Republike Srpske.

Međutim, iako se nakon toga očekivao "slobodan pad", Krupa se uspjela konsolidovati i nakon samo jedne sezone vratila se u društvo najboljih. Ponovo je tu među bosanskohercegovačkim velikanima, no čini se da će do kraja sezone voditi grčevitu borbu za ostanak u eliti. Kako kod na kraju bude, Krupa neće nestati sa fudbalske scene dok je porodice Ilić, koja je zapravo od ovog kluba i stvorila lijepu priču bh. fudbala.

Par dana nakon okončanja prvog dijela sezone razgovorali smo sa Vladimirom Ilićem, 22-godišnjim fudbalskim stručnjakom koji je sa svojim saradnicima Mrkobradom, Mazalicom i Anđelićem, uspio Krupi sačuvati nadu za ostanak u Premijer ligi.

Vladimire, nekako se čini da vas je superiorsnost u Prvoj ligi Republike Srspke malo "uljuljala, pa ste nepripremljeni ušli u Premijer ligu. Mislim prije svega na igrački kadar?

"Definitino mogu reći da nas je malo ponijelo to što smo suvereno osvojili Prvu ligu Republike Srpske. Očekivali smo da ćemo lakše igrati Premijer ligu. Vjerovatno je i ova pandemija te prekid prvenstva uticala na naše odluke jer odigrali smo prvi dio sezone i samo još jednu utakmicu sa Rudarom u kojoj smo trijumfovali. Na osnovu te nepotpune sezone smo trebali donositi odluke. Nismo se adekvatno ni pojačali na određenim mjestima i onda dođemo u situaciju da u prvih nekoliko kola osvojimo samo tri boda. Pritisak se stvara, što je i na kraju krajeva sasvim normalno"

Možete li ocijeniti prvi dio sezone?

"Nismo zadovoljni mjestom na kojem se nalazimo. Nemamo šta kriti, no možemo biti zadovoljni igrama u posljednjih mjesec dana i nakon pobjede protiv Željezničara uprkos svemu idemo u nekom pozitivnom raspoloženju na odmor. Bilo je utakmica u kojima smo bili bolji, a nismo osvojili ni bod. Recimo kući protiv Slobode, Radnika i Mladosti, zaslužili smo koji bod, a nismo osvojili ništa. No, bilo je utakmica i gdje smo realno od protivnika bili slabiji pa smo nešto svojili. Tako kad se sve sabere i oduzme, mislim da je stanje na tabeli upravo onako kako je bilo i na terenu tokom prvog dijela sezone."

Sezonu je na trenerskoj klupi počeo Zoran Marić, naslijedio ga je Velimir Stojnić, a nakon njegovog odlaska čelni ljudi kluba odlučili su povjerenje ukazati vama i vašim saradnicima, Siniši Mrkobradi, Marku Mazalici, Nebojši Anđeliću. Pokazalo se to kao pravi potez, posljednjih šest kola Krupa je izgledala mnogo bolje, a osvojeno je i šest bodova.

"Upravo tako, nakon što se Velimir Stojnić zbog privatnih razloga odlučio za odlazak, iz kluba su odlučili pružiti priliku nama do kraja polusezone. Bilo je nekih trenerskih imena u opticaju, ali odlučeno je tako. Na kraju se pokazalo kao pun pogodak. A, šta se desilo pa smo 'proigrali'? Mislim da su i igrači shvatili da smo u opasnoj zoni, prihvatili su nas odlično. Na treninzima su davali svoj maksimum što se prenijelo i na teren. Šest bodova iz šest utakmica je mislim korektan rezultat i doista se želim zahvaliti svim igračima. I u ta tri susreta koja smo remizirali, Radnik, Olimpik i Velež, zaslužili smo više bodova. Pogotovo protiv Radnika i Veleža, gdje smo odigrali na visokom nivou."

Tek su vam 22. godine, najmlađi ste trener u ligi. Je li bilo treme uoči preuzimanja ekipe?

"Ne mogu reći da nije u nekim trenucima. No, vjerujem u predan rad i posvećenost. Znao sam da će nam se to vratiti. Krupa je moj klub, emocije su prisutne i naravno da nisam, kao ni moje kolege, mogao odbiti ponudu. Zahvalio bi se moj stričevima Drašku i Draganu i ocu Dragomiru, kao i bratu Mladenu na ukazanom povjerenju i nadam se da smo svi zajedno u stručnom štabu opravdali to povjerenje."

U centru za edukaciju Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine se školuješ. Kakvi su utisci?

"Završio sam za B licencu, sada krećem za A, pa onda ide PROFI. Samo riječi hvale imam za centar. Zahvalio bih se profesoru Taloviću i velika mi je čast što sam primljen kao jedan od najmlađih kandidata. Imamo sjajan edukacijski centar i želim pohvaliti sve profesore koji rade i prenose svoje znanje na nas mlade."

Prošlo je par dana od velike pobjede protiv Željezničara. Kakvi su danas utisci, da li si mogao spavati tu noć s obzirom da si na početku trenerske karijere, a skinuo si veliki skalp.

"Ne pobjeđuje se Željezničar često. Malo ko je vjerovao da ćemo pobijediti Željezničar. No, čuda se dešavaju, ali moram naglasiti da je Krupa odigrala dosta dobro. Imali smo nekoliko dobrih prilika i na kraju smo zasluženo slavili. A, da li sam spavao? Kao mala beba, kako se kod nas kaže. Nije mala stvar dobiti Željezničar i stručnjaka kakav je Amar Osim. Velika je stvar to za mene, klub, ali i igrače."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ide odmor, pa onda prelazni rok i pripreme.

"Sigurno da će biti odlazaka. Ima igrača koji nisu opravdali očekivanja i pokušat ćemo se korektno rastati. Naravno, biće i dolazaka. Već smo u pregovorima sa tri-četiri igrača, želimo se pojačati za iskušenja koja su pred nama. Što se tiče plana priprema, teško je bilo šta reći s obzirom na ovu epidemiološku situaciju. Vjerujem da ćemo na kraju izboriti ostanak u društvu najboljih, očekujem da ćemo pokazati da vrijedimo, a cilj je i da priliku pružamo mladim igračima te da u budućnosti napravimo još koji značajan inostrani transfer, kao što smo radili i u prošlosti".

Top Komentari

Sarbit2019
Moj Vladimire to je nekada bilo davno da je iznenađenje pobjediti Želju ima tome več evo 9 godina,kako Želju Tukne ko stigne.Mlad si ti tek su ti 22 godine još ces ti proslaviti pobjeda protiv NK Željeznicara.
7 8
2323
Koja sprda.ina od PL ..nema licencu a kao vodi Krupu..samo da tatin sin bude i da se pise..Glavni u selu...tako to ide....
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi