Sa 100 kg bio na rubu da napusti nogomet, a sada je najbolji u Evropi i čeka potpis za Barcu

Ilkay Gundogan je imao ozbiljnih problema

Sa 100 kg bio na rubu da napusti nogomet, a sada je najbolji u Evropi i čeka potpis za Barcu

Edmir Škorić

Njemački nogometaš Ilkay Gundogan je na korak od prelaska u Barcelonu. Zasad nema službene potvrde, ali su svi detalji već dogovoreni - strane samo čekaju registraciju igrača.

Debijem za Blaugranu, Nijemac će, naime, ispuniti sve svoje snove. Već je bio dio ekipe koja je osvojila trostruku krunu uključujući Ligu prvaka, dominirao Premier ligom, sarađivao sa najboljim trenerima kao što su Pep, Klopp i Tuchel, pa ostaje jedno još da zaigra u jednom od dva najveća kluba na svijetu - Real ili Barcelonu. U njegovom slučaju, obući će katalonski dres.

Ali Ilkayeva briljantna karijera lako je mogla da bude gotova prerano. Kada je bio na samoj odskočnoj dasci karijere, budućnost u profesionalnom sportu visjela je o niti. Prije gotovo 10 godina, u augustu 2013., mladi Gundogan je prvi put osjetio jake bolove u leđima.

Dogodilo se to u 27. minuti prijateljske utakmice protiv reprezentacije Paragvaja. Veznjaku je to bila tek osma utakmica za Njemačku. A devetia se možda i ne bi dogodila da nije bilo pravovremene reakcije i da nije ubrzo ustanovljeno da postoje ozbiljni problemi s leđima.

Gundogan je u jednom trenutku imao preko 100 kilograma

Gundoganu su predviđali standardni oporavak od 14 dana, ali sedmice su prolazile, a igraču nije bilo bolje, samo gore. Ilkay nije izlazio na teren, nije puno trenirao - a ubrzo su bolovi postali toliko jaki da nije mogao bez tableta. Tako je prošla gotovo godina. Nijemac se potpuno zapustio i došao do 100 kilograma. Karijera je bila u opasnosti.

Borussia, za koju je tada igrao, ponudila je Gundoganu operaciju. No kako je svaki zahvat na kičmi izuzetno opasan po zdravlje, Ilkayu se nije žurilo, nego je od kluba zatražio dopuštenje da sam riješi problem.

Oglasi

Dortmund je mladom talentu dao zeleno svjetlo - nešto se moralo učiniti. Gundogan se posavjetovao sa sestrom, a ona mu je rekla put do Krima: “Moja sestrična je igračica turske odbojkaške reprezentacije. Imala je sličnu povredu i tamo se uspješno oporavila”, rekao je kasnije Ilkay.

U početku su mediji pisali da će Gundogan otići u vojnu bolnicu, ali to se pokazalo poluistinom - veznjaka je čekao sanatorij u Evpatoriji. Otišao je budući kapiten Cityja gotovo bez dileme. Ovako je direktor sanatorija Yuri Parkhomenko opisao posjet zvijezde:

"Gundogan je dobio informacije o nama s interneta. Osim toga, imao je neke poznanike koji su već bili ovdje i pričali o ovom mjestu. Nije samo došao i odmah kupio kartu, dugo je razmišljao. Prvo me zamolio da mu pokažem što mi ovdje radimo. Onda je trebao dva dana da donese odluku, a na kraju je ipak odlučio otići k nama. Mi smo ga pak uzeli s oprezom, jer smo shvatili da to nije obična osoba".

Na Krimu su napravili sjajan plan za liječenje Gundogana. Zahvaljujući njemu Nijemac se odlučio na operaciju u Njemačkoj. Sve je prošlo dobro. Ilkay je odmah to ljeto trenirao u bazi Borussije Dortmund. Prema riječima spomenutog Parkhomenka, nogometašu se sve svidjelo. Ipak, sve je prošlo tako dobro da se dvije godine kasnije Gundogan odvezao u City kod Pepa Guardiole, podigavši svoju karijeru na novu razinu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sada je ovoj priči došao kraj na čudan način. Građani nisu dogovorili produženje ugovora s 32-godišnjim Gundoganom, iako je trener cijelo vrijeme bio oduševljen igračem, a i sam Ilkay ključni igrač novog prvaka Evrope, pa čak i kapiten tima. Međutim, produženja nije bilo. Nijemac je uskoro igrač Barcelone, a ako iznenada vrati Katalonce u vrh evropskog nogometa, svi koji su uključeni trebali bi se sjetiti da u tome ima velikih zasluga i doktorski tim sa Krima.

Top Komentari

Arnel925
Bio trudan
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti