Ima neka tajna Meza
Hrvati su u Njižnji Novgorodu otplesali valcer, a Meza/Mesa i ostali osrednji Argentinci pokazali da je preteško biti Messijev kolega

Hrvatsko slavlje argentinske sramote

Ima neka tajna Meza · Komentar

Kako se pravilno kaže Meza ili Mesa ostat će i dalje enigma za neupućene i nepripremljene.

Nama u BiH ostaje još oko toga malo da protrvimo, jer drugo smo protabirili i mnogo toga već sinoć ustanovili.

Ko to kaže da se ovdje ne navija za Hrvatsku, u Sarajevu konkretno? Eno snimci iz Pivnice, iz najstrožijeg centra, gdje maestralni Sanjin Latifić svakodnevno bišće sa svojim gostima fudbalsku politiku, filozofiju, geografiju, historiju i estetiku. Navijali za Turkije nauštrb Kroacije, činjenica je iz pluskvamperfekta...

Ustanovili smo nakon najvećih 3:0 jedne zemlje s prostora nekadašnje zajedničke zemlje Južnih Slavena protiv historijski najrazvikanije fudbalske nacije (koja je opet svima draga i posebna), da je Lionel Messi obični šarlatan koji ne da nije najbolji svih vremena nego nije ni ovih današnjih.

"Tražio sudija VAR da ga nađu na terenu", jedna je od duhovitih dosjetki. Fudbal je međutim mnogo sofisticiraniji da bi se tako lako moglo zaključiti prethodno.

Malo smo svi neusaglašeni da li bi Barcelona ikad ikoga pobijedila bez Messija ili je on dobar, tačnije neloš, samo zato jer mu sve serviraju inijeste, xaviji, suarezi, neymari. Nekad nam je malo ovako, malo onako.

Nepobitnih činjenica je međutim više. Cirkusant u tijelu argentinskog selektora, Jorge Sampaoli džiber iz filmova o italijanskim doseljenicima u Ameriku, uspio je dodatno obesmisliti ionako bezidejnu i krutu ekipu koja svakako nikad ništa ne bi osvojila dok je Messija (a i ovo što su dosad osvojili ili je bila vojna hunta ili Božja ruka). Ekipu koju po baksuzluku već deset godina čine igrači od kojih bi većina teško mogla igrati za reprezentaciju BiH, pa evo ako hoćete i za sramotno netalentovanu Italiju. A ni BiH ni Italije nema na Mundijalu.

Argentini je malo isto nedostajalo da se uopće ne plasira, a onda kada im je to pošlo za rukom skupina fudbalskih analfabeta vođenih dunđerom popila je laganih šest komada od Španije u prijateljskom ogledu.

Što ne bi tri od posložene, talentovane i ozbiljne Hrvatske s inteligentnim trenerom (Dalić), ponajboljim planetarnim veznjakom (Modrić) i neopravdano najpotcjenjenijim vrhunskim napadačem svijeta (Mandžukić) koji je i jučer odigrao na pet šest pozicija. Nije se ustručavao. Dapače, upetorostručio se, ušestorostručio.

Zlatko Dalić zaslužio je da bude historijski lik jer je pametan, šmeker. Jer u trenutku ispoštuje najbolja rješenja. Pred kraj kvalifikacija gurnuo je u prvi plan Kalinića, ovaj mu se odužio. Sada je ispoštovao Rebića, ovaj mu se odužio. Kalinić se pobunio što ne igra pa je i tu Dalić uradio ono što se treba uraditi, odrekao ga se. Haj ti kući, sine.

Island mu je pokazao kako treba ove sačuvati dalje od gola, a s talentom koji ima Hrvatska, postići tri gola Argentini je poput osnovcu sabrati dva i dva.

S druge strane, fudbalski pigmejac Sampaoli neće na smetljište historije samo zbog debakla u Njižnji Novgorodu. Pate se Argentinci godinama (Messi poput nekada Cantone u Francuskoj samo smeta i kvari, pa je zanimljivo pitanje da li bi Messija ondašnji Osim uopće pozvao da je selektor), Sampaoli je naciju samo dodatno izvrijeđao nepozivanjem onih koji su mogli biti tu reda radi, a nisu, poput Pastorea, Icardija.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I nije problem kada oni ne igraju, Dybala grije klupu, a nastupa Meza ili Mesa ako je to u službi tima, no ono sinoć bilo je gore od prosječne premijerligaške ekipe koja se iznenada nađe u borbi za titulu. Pa onda svi očekuju barem tri smislena dodavanja, a oni ne znaju, pa ne znaju. I još dodatno srljaju pod pritiskom očekivanja i neutemeljenih ambicija...

Izgovara se Meza, a ne Mesa. Neprovjereno. Ko će više znati...

Top Komentari

Babo
Ajj ne seri Culicu bogati....
20 6
zabranjeno umnožavanje
kocka do kocke kockica :)...zašto moramo pričati o debilnoj argentini i o svemu onome sta su oni mogli a nisu, zar nije u ovom trenutku ljepse govoriti o genijalnostima viđenog što nam komšije prirediše??.. ne, nama je draži mesi i dybala jer ih volimo u klubovima za koje navijamo pa hajde da osvoji i to svjecko!
17 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi