Imaju svoju "Zenicu" i svoj kult: Iskorak u finskoj nogometnoj kulturi

Sve su bliže Evropskom prvenstvu

Imaju svoju "Zenicu" i svoj kult: Iskorak u finskoj nogometnoj kulturi

E. Škorić

Finsku su do ovih kvalifikacijala osporavali, smatrali nedovoljnom da konkuriše drugim selekcijama u borbi za plasman na velike turnire, ali na svojoj koži počinjemo da osjećamo njihov rast.

Finska je trenutno druga u grupi J u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i po svemu sudeći najveći rival Bosni i Hercegovini na putu do Eura.

Finska nas je 8. juna pobijedila s 2:0, a jučer je u Tampereu s 1:0 bila bolja od Grčke, te ima četiri pobjede u nizu i omjero 4-0-1 te gol razliku 7-2 i 12 bodova, pet više od Zmajeva.

Brinuli su nas Grci, pribojavali ih se i pitali se "otkud opet oni" prije početka kvalifikacija, no sada su se stvari znatno promijenile i Finska je uz Italiju najbliža Evropskom prvenstvu.

A prije samo tri godine je Finska bila "hokejaška nacija" i bez ikakvih ambicija kada je nogomet u pitanju. Te 2016. godine je Finska odigrala 11 mečeva, postigla samo četiri gola i nije ostvarila nijednu pobjedu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Nikada nije bilo takve atmosfere na našim utamicama. Možda se ne može usporediti s većim zemljama, ali svakako je to iskorak u finskoj nogometnoj kulturi", objavio je jedan Finac video s porukom na popularnom Redditu.

Njihov stadion u Tampereu podjseća na Zenicu, a osjećaj koji imaju nakon ovih dobrih rezultata vjerovatno nam je dobro poznat. Nas je euforija znala da košta, da bar hoće i Fince do kraja kvalifikacija.

In 2016 Finland played 11 games, scored 4 goals and won 0 games. Today we are closer than ever to qualifying to Euros for the first time. There has never been such an atmosphere in our games. It may not compare to bigger countries but it certainly is a step forward in finnish football culture. from r/soccer

Top Komentari

Ljacmu1
Čuj svoju Zenicu. Može jedino Bosna imat svoj Helsinki. Imaju bolji skor, uređeniju infrastrukturu, a ne vjerujem da im publika lomi stolice i baca njih i druge predmete u teren.
0 4
MirzaBarucic
Kad nam dođete u Zenicu u oktobru, poderaće vas bosanski inat i tako preuzeti drugo mjesto. Sad prvo pada Armenija u Jerevanu.
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi