Braća koja u Kataru igraju za različite reprezentacije: "Znamo za koga će roditelji više navijati"
Igraju za isti klub u kojem su ponikli, ali su im se putevi razlišli kada je u pitanju dres s nacionalnim grbom

Inaki i Nico Williams spremni za Mundijal

Braća koja u Kataru igraju za različite reprezentacije: "Znamo za koga će roditelji više navijati"

Endin Čaušević

Svjetsko prvenstvu u Kataru počinje već u nedjelju, a sigurno je da nas i na ovom dosta neobičnom izdanju najvećeg fudbalskog takmičenja na svijetu očekuje mnogo uzbuđenja i zanimljivih priča, a jedna od njih će sigurno biti braća Williams, Inaki i Nico, koji će igrati za dvije različite reprezentacije.

Već danas počinju okupljanja reprezentacija koje će nastupati u Kataru i imat će svega nekoliko dana za pripreme jer početak Mundijala zakazan je već za nedjelju kada ćemo gledati okršaj između domaćina Katara i Ekvadora koji je na rasporedu u 17 sati.

Ovaj Mundijal je sigurno u dosta neobičnom izdanju nego što smo to navikli, a prvenstveno zbog činjenice da se igra u zimskom, a ne u ljetnom periodu kako je to bila tradicija za ovo takmičenje.

Međutim, i pored svega toga sigurno je da nas očekuju mnoga uzbuđenja na Svjetskom prvenstvu, te priče koje će se dugo pamtiti.

Jedna od njih je već u centru pažnje, a u pitanju su braća Williams koji inače igraju u Athletic Bilbau, ali ono što je zanimljivo jeste da ćemo Inakija i Nicu gledati u Kataru u dresovima različitih reprezentacija.

Stariji brat Nico će nastupati u dresu Gane u Kataru, dok će Nico igrati za selekciju Španije. Nico je ljetos odlučio da nastupa za Ganu iako je u mlađim kategorijama igrao za Crvenu furiju, ali u seniorskom timu nikada nije dobio pravu šansu.

Oglasi

S druge strane, Nico je uspio da dobije poziv Luisa Enriquea što je bilo veliko iznenađenje, te je otkrio u razgovoru za Marcu da je nakon treninga saznao da je dobio poziv za Svjetsko prvenstvo.

"Završio sam trening i saznao da sam dobio poziv. To uopšte nisam očekivao zato nisam ni pratio taj press. Veoma sam sretan i dat ću sigurno svoj maksimum za reprezentaciju Španije kada god mi selektor ukaže priliku", poručio je Nico, dok je Inaki očekivao da će biti pozvan.

  
Ako se neke stvari poslože po drugi put u historiji Mundijala moglo bi se desiti da na jednom meču dva brata igraju u različitim reprezentacijama

"Nakon treninga vidio sam kako se članovi stručnog štaba smiju i rekli su mi da sam dobio poziv. Iznenadili smo se kada smo čuli da i Nico ide u Katar. Zagrlio sam ga jer sam sretan i ponosan na njega. Nismo mogli ni zamisliti da ćemo obojica ići jednog dana na SP, a posebno da ćemo igrati za različite reprezentacije", priznao je Inaki.

Njihovi roditelji su bili itekako ponosni kada su saznali da obojica idu na Mundijal, ali čini se da se zna za koga će nešto više navijati.

"Mama je bila u Gani s familijom kada smo joj javili. Bila je presretna i naravno veoma ponosna. Niko nije mogao ni da sanja da će se ovo jednog dana desiti našoj porodici", rekao je Nico, a kada je novinar pitao za koga će roditelji navijati Inaki je odlučio da se ubaci.

Oglasi

"Nico već zna za koga će da navijaju ha ha. Uvijek su uz onog starijeg, a i oni su iz Gane pa je logično da mene više podržavaju", kroz smijeh je poručio napadač Athletica, a mnogima je očekivano da će roditelji ovih igrača Athletica više navijati za Ganu jer je to zemlja u kojoj su rođeni i odrasli.

  
Inaki i Nico sa svojim roditeljima koji će očito "naginjati" na stranu jednog od njih, a razlog za to je veoma jasan

Inače, Inaki je bio zadužen za čuvanje mlađeg brata Nice i mnogo vremena su provodili zajedno zbog toga što su im roditelji mnogo radili kako bi im osigurali što bolje uslove za život. Ovaj 28-godišnjak ne krije da su zbog toga on i njegov osam godina mlađi brat rano sazrili.

"Proveli smo skupa baš dosta vremena. Roditelji su radili, a ja sam ga odgajao i brinuo se o njemu. Bio je dosta zahtjevan, ali na kraju smo obojica dosta rano sazrili kao ljudi na što smo sigurno ponosni. Tu sam da mu pomognem, ali on je taj koji donosi odluke i brine se sada za sebe", kaže Inaki i otkriva zašto je odlučio da igra za Ganu iako je ranije debitovao i u seniorskom timu Španije.

"Imam već 28 godina. Godinama sam bio tu oko reprezentacije Španije. Na nekom širom spisku, pa uvijek rezerva. Zaigrao sam u kvalifikacijama za EP 2016. kod Del Bosquea, ali to je bilo sve. Pojavila se šansa da zaigram za Ganu i odlučio sam da to ne propustim. Pričao sam s porodicom i na kraju sam ja taj bio koji je odlučio da igra za Ganu. Ne žalim zbog toga i sretan sam što mogu da nosim dres te zemlje. Posebno zbog djeda koji ima već 90 godina i ovo je možda zadnji Mundijal koji će gledati. Zaslužio je da mogu predstavljati zemlju svojih roditelja i predaka. To je bila samo moja odluka na koju sam ponosan".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Gana se nalazi u grupi s Portugalom, Urugvajom i Južnom Korejom, dok će Španija igrati protiv Njemačke, Kostarike i Japana. Ukoliko se neke stvari poslože moglo bi se desiti da braća Williams igraju jedan protiv drugog u četvrtfinalu Mundijala.

Samo jednom se desilo da na Svjetskom prvenstvu igra brat protiv brate i to 2010. godine u Južnoj Africi kada su Jerome i Kevin-Prince Boateng igrali jedan protiv drugog. Jerome je nastupao za Njemačku, a Kevin-Prince Boateng za Ganu.

Top Komentari

denimen9
"Stariji brat Nico će nastupati u dresu Gane u Kataru, dok će Nico igrati za selekciju Španije." - Televisa Presenta
3 0
Mostarac94
Znaci Gana ko i mi, rasadnik talenata za druge repke
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti