Inaki Williams govorio da ne bi igrao za zemlju koju ne osjeća svojom, pa brzo promijenio mišljenje

Nastupat će za Ganu

Inaki Williams govorio da ne bi igrao za zemlju koju ne osjeća svojom, pa brzo promijenio mišljenje

Edmir Škorić

Braća Inaki i Nico Williams, rođeni u Španiji, navodno su pristali igrati za Ganu, a Nogometni savez Gane uveliko sprema dokumentaciju kako bi što prije dvojac zaigrao za nacionalni tim ove afričke zemlje.

Navodi se da je dvojac Athletic Bilbaa odlučio da zaigra za zemlju odakle dolaze njihovi roditelji. Bit će to velika pojačanja za Ganu, a naročito Inaki koji je trenutno jedna od najvećih zvijezdi Athletica i La Lige.

Inaki je predstavljao Španiju, ali budući da je to bila neslužbena utakmica, ima pravo da promijeni sportsko državljanstvo. Jedini nastup imao je, zanimljivo, protiv Bosne i Hercegovine u St. Gallenu.

Nico nije predstavljao Španiju na seniorskoj razini, ali je upisao nekoliko nastupa za U18 i U21.

Inaki je u prošlogodišnjem intervjuu izrazio rezervu u vezi s promjenom nacionalnosti za Ganu, rekavši: "Moji roditelji su iz Akre i stvarno uživam u tome. Ali nisam tamo rođen niti odrastao, moja kultura je ovdje, a postoje igrači kojima bi više značilo da igraju za Ganu".

"Mislim da ne bi bilo ispravno zauzeti mjesto nekoga ko zaista zaslužuje da nosi dres zemlje koju 100 posto osjeća svojom", dodao je.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Međutim, od tada se puno toga promijenilo, Gana je izborila Svjtesko prvenstvo u Kataru, a braća Williams sada bi mogli da budu iznenada sudionicima Mundijala. Gana je u grupi H za Svjetsko prvenstvo s Portugalom, Urugvajem i Južnom Korejom.

Prije tih utakmica, Gana će igrati prijateljske utakmice i počet će kvalifikacije za AKN 2023 u maju, a vidjet ćemo hoće li nova lica među Crnim zvijezdama biti nogometaši Athletica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi