Mržnja je blaga riječ: Velikan polako "umire", a gradski rival slavi uz improvizovane kovčege

Vječiti rivali

Mržnja je blaga riječ: Velikan polako "umire", a gradski rival slavi uz improvizovane kovčege

Edmir Škorić

Internacional je u velikom derbiju sinoć pobijedio Gremio s 1:0.

"Grenal" je jedan od najžešćih derbija u Brazilu, samim tim i u cijelom svijetu. Gremio je najstariji od dva kluba iz Porto Alegrea, koji je osnovan 1903. godine od strane bogatih nogometnih entuzijasta i djelovao je kao privatni klub samo za one njemačkog porijekla.

Internacional je šest godina kasnije osnovala skupina Italijana kao klub naroda. Ova dva tima prvi put su se sastala 1909. godine pred samo 2000 ljudi i tada je Gremio slavio s 10:0, što je i ostala najveća pobjeda jednog tima u ovim derbijima.

Međutim, u 424 okršaja koja su uslijedila, Inter je bio taj koji se češće pokazao kao bolja strana, pobijedivši 156 puta u odnosu na 133 Gremija.

Grenalov prvi i najozbiljniji nasilni incident dogodio se 1918. godine, kada je nakon svađe između dvije grupe navijača, muškarac po imenu Manoel Costa izvukao nož i ubo Internacionalovog veznjaka Ribasa u trbuh.

U jednom od duela u Copa Libertadores viđeno je čak osam crvenih kartona. Skoro nemoguće je zamisliti duele ova dva tima bez nasilja i gomile kartona. Smatra se da ne postoji veća mržnja među stanovnicima istog grada od one koju imaju Gremio i Internacional.

Oglasi

U Porto Alegreu oni koji navijau za Gremio, ne žele imati nikakav odnos sa nekim ko je na strani Internacionala. U takvim situacijama nemoguće su veze, brakovi, poslovna partnerstva... I ako se dogode, prije ili kasnije će puknuti, možda nakon prve važnije utakmice.

A ako je ikada bila važna, barem iz gledišta Gremija, to je onda ova sinoćnja. Gremio je gostovao svom omraženom rivalu i hvatao jednu od posljednjih slamki spasa. Internacional je više nego ikada želio nauditi svom "susjedu". Dobio je domaćin 1:0, no nakon što se utakmica završila, krenuo je haos.

Igrači Internacionala su nosali improvizovane kopčege kako bi "ukopali" Gremio, a gosti to nisu mogli da podnesu, pa je krenula tučnjava.

Gremio je velikan Brazila, ali prijeti mu ispadanje u niži rang. Nije još matematički tamo, no druga liga je sve izvjesnija, a vremena za spas sve je manje. Stoga je poraz od Internacionala sinoć jedan od najbolnijih za svakog navijača Gremija.

Top Komentari

King_Kenny
...ova vijest je imala potencijala da se o njoj napise malo opsirniji tekst,ali hajde,iznenadio sam se da ovdje procitam nesto sto vec nisam znao...inace ovi Brazilci su pravi divljaci,pogotovo sto se navijaca tice...
9 2
VenamaHrabrih
Najveći brazilski derbi i top5 svjetskih derbija je FlaFlu derbi. Sve ostalo su prčmoljci. 1. Real-Barselona 2. River-Boka 3. Flamengo-Fluminense 4. Seltik-Rendžers 5. Mančester-Liverpul.
1 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi