"Izbrisali" im islamsko obilježje sa zastave i napravili haos: Iranci traže izbacivanje sa Mundijala
Iranci slave veliku pobjedu nad Walesom (Foto: EPA)

Nekorektan potez Amerikanaca

"Izbrisali" im islamsko obilježje sa zastave i napravili haos: Iranci traže izbacivanje sa Mundijala

Edmir Škorić

Iran i Sjedinjene Američke Države igraju u utorak od 20 sati meč u grupi B Svjetskog prvenstva 2022. godine. Bit će to odlučujuća utakmica za plasman u osminu finala SP-a, no prije utakmice izbio je skandal.

Iranski državni mediji pozivaju na izbacivanje SAD-a sa završnog turnira u Kataru. Nadalje, reprezentacija Sjedinjenih Država također bi trebala dobiti suspenziju od deset utakmica, barem prema mišljenju Iranaca, koji se pozivaju na pravila FIFA-e.

Razlog? Američki nogometni savez objavio je na društvenim mrežama zastavu Irana, ali bez islamskog obilježja.

"U neprofesionalnom činu, Instagram stranica Američkog nogometnog saveza uklonila je dio ispisan na arapskom jeziku s iranske zastave", objavila je iranska državna novinska agencija IRNA, te je dodano da je "Iranski nogometni savez poslao email FIFA-i tražeći da izda ozbiljno upozorenje američkom savezu."

Zastava je stajala 24 sata na društvenim mrežama, a predstavnici Američkog nogometnog saveza su uzvratili da žele "pokazati podršku ženama Irana koje se bore za osnovna ljudska prava".

Američki State Department saopštio je da nema veze s postom Saveza.

Oglasi

“Očekujemo mirnu i borbenu utakmicu na terenu. SAD nastavlja tražiti načine da podrži iranski narod u suočavanju s državno sponzoriranim nasiljem nad ženama i brutalnom represijom protiv mirnih protestanata", rekli su dužnosnici State Departmenta.

"Objavljivanjem iskrivljene slike zastave na svom službenom računu, američka nogometna reprezentacija prekršila je povelju FIFA-e, za što je primjerena kazna suspenzija od deset utakmica. Momčad SAD-a trebala bi biti zabranjena na Svjetskom prvenstvu 2022.", navodi iranska državna agencija Tasnim.

U utorak se u grupi B Svjetskog prvenstva igraju utakmice Wales - Engleska i Iran - SAD- Dvije prvoplasirane reprezentacije plasirat će se u osminu finala, a u ovom trenutku Engleska je vodeća sa četiri boda, Iran i SAD iamju po tri boda, dok je Wales zadnji sa samo jednim bodom.

# TIM UTA BOD GR
1. Engleska 2 4 6:2
2. Iran 2 3 4:6
3. SAD 2 2 1:1
4. Wales 2 1 1:3

Američki selektor Gregg Berhalter upitan je o svemu na press konferenciji pred utakmicu.

"Ponekad su stvari izvan naše kontrole... sve što možemo učiniti je ispričati se u ime igrača i stručnog štaba. To nije nešto čega smo mi dio", rekao je Berhalter na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Na napetoj press konferenciji, Berhalter je ispitivan o širokim temama poput američke useljeničke politike i zašto su ljudi s iranskim putovnicama podvrgnuti ograničenjima u posjeti državama, na što je on odgovorio: "Ne znam dovoljno o politici, ja" ja sam nogometni trener."

Također je primoran da odgovara o bivšem američkom selektoru Jurgenu Klinsmannu, koji se našao na meti kritika zbog komentara o iranskoj "kulturi", s ciljem da optuži njihove igrače za uznemiravanje sudija.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Berhalter je ponovno odbio otkriti svoje mišljenje Klinsmannu, dodavši: "Ovdje sam da razgovaram o utakmici SAD-Iran, a ne o Jurgenu Klinsmannu."

Incident je izazvao veliku buru u Iranu zbog tekućih protesta protiv tretmana žena u zemlji, pri čemu su iranski igrači i sami protestvovali na početku turnira.

Top Komentari

koraj
Ma ne mogu da vjerujem da je to ucinila najdemokatskija nacija. Pa oni su donijeli slobodu i demokratiju gdje god su se pojavili. Vijetnam, Afganistan, Irak, Kuvajt, Libija, Sirija, a trenutno veoma uspjesno donose demokratiju i ukrajini. Kolateralna steta te demokratije je zanemariva, samo par desetina miliona ubijenih. A Iran i zapeli za zastavu??? Ccccc
6 0
CeZenicaLik
Politika ulazi sve vise u fudbal sto nije nikako dobro a vidi se extremno na ovom SP! Zasto pitam se samo!
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi