Otvoreni rat Klinsmanna i Queiroza: "Nadam se da ćeš dati ostavku, to je sramota za nogomet"
Portugalski stručnjak odmah je uzvratio legendi Njemačke i bivšem američkom selektoru (Foto: EPA)

Portugalac odgovorio Nijemcu

Otvoreni rat Klinsmanna i Queiroza: "Nadam se da ćeš dati ostavku, to je sramota za nogomet"

E. Škorić

Iranski selektor Carlos Queiroz javno je pozvao Jurgena Klinsmanna da podnese ostavku na svoju ulogu u Fifinoj tehničkoj studijskoj grupi nakon što je njegove komentare o iranskoj reprezentaciji nazvao 'sramotom za nogomet'.

Govoreći u svojoj ulozi stručnjaka na BBC -ju nakon pobjede Irana nad Walesom od 2:0 u petak na Svjetskom prvenstvu, Klinsmann je sugerisao da iranski igrači imaju kulturnu predispoziciju da napadaju sudije zbog jeftinih prekršaja i da je Queirozu to odgovaralo kao njihovom selektoru.

"To je njihova kultura, to je njihov način na koji to rade", rekao je Klinsmann, pa je dodao: "Zbog toga se Carlos Queiroz jako dobro uklapa u iransku reprezentaciju. Mučio se u Južnoj Americi, nije se uspio kvalificirati s Kolumbijom, a zatim se nije uspio kvalificirati ni s Egiptom. Neposredno prije Svjetskog prvenstva vratio se i vodio Iran gdje je dugo radio. Ovo nije slučajno, sve je to namjerno, to je dio njihove kulture i kako igraju, savršeno su obradili sudiju. Klupa je uvijek skakala i pravila pritisak na četvrtog sudiju na bočnoj liniji. Stalno su mu na uhu i u licu. Keiffer Moore će vam vjerovatno ispričati neke priče nakon ove utakmice, imao je mnogo malih incidenata koje mi nismo ni vidjeli".

“Ovo je njihova kultura, zbog njih na neki način izgubite fokus i koncentraciju, ono što vam je stvarno važno", dodaoi je nekadašnji proslavljeni njemački nogometaš koji je radio kao selektor SAD-a.

No, u seriji objava na Twitteru, Queiroz je uzvratio Klinsmannu – oštro kritikujući njegove komentare i njegov percipirani osjećaj superiornosti.

Klinsmann je povrijedio Irance rekavši da im je u kulturi da napadaju sudije i na taj način ometaju protivnika (Foto: EPA)

Pozvao je bivšeg njemačkog igrača i američkog selektora u iranski kamp kako bi promijenio svoje stavove, ali samo ako 58-godišnjak podnese ostavku na svoju ulogu u Fifinoj tehničkoj studijskoj skupini - timu bivših igrača i trenera na čelu s Arseneom Wengerom koji pruža analitičke izvješća o svakoj pojedinoj utakmici Svjetskog prvenstva za upravno tijelo.

Oglasi

"Dragi Jurgen; preuzeo si inicijativu da me zoveš Carlos, pa vjerujem da je ispravno zvati te Jurgen. Čak i ne poznajući me osobno, dovodite u pitanje moj karakter tipičnim predrasudama o superiornosti. Bez obzira koliko mogu poštovati ono što ste radili unutar terena, te primjedbe o iranskoj kulturi, iranskoj reprezentaciji i mojim igračima su sramota za nogomet. Naš integritet niko ne može povrijediti ako nije na našoj razini, naravno. Unatoč tome, željeli bismo vas pozvati kao našeg gosta, da dođete u naš kamp reprezentacije, družite se s igračima Irana i učite od njih o zemlji, narodu Irana, pjesnicima i umjetnosti, algebri..", napisao je Portugalac i dodao:

“I također poslušajte naše igrače koliko vole i poštuju nogomet. Kao Amerikanac/Njemac, razumijemo da nemamo vašu podršku. Nema problema. I unatoč vašim nečuvenim primjedbama na BBC-ju kojima pokušavate potkopati naše napore, žrtve i vještine, obećajemo vam da nećemo donositi nikakve osude u vezi s vašom kulturom, korijenima i podrijetlom i da ćete uvijek biti dobrodošli u našu porodicu. U isto vrijeme, samo želimo s punom pozornošću pratiti kakva će biti odluka FIFA-e u vezi s vašom pozicijom člana Qatar 2022 Technical Study Group. Jer, očito, očekujemo da podnesete ostavku prije nego što posjetite naš kamp".

Iran je nakon 2:0 pobjede nad Walesom zadržao nadu da će po prvi put doći do nokaut faze Svjetskog prvenstva, a u utorak igra protiv SAD-a odlučujući meč u grupi B u kojoj se još sastaju Engleska i Wales.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Iranci su na Mundijal u Katar došli iz teške situacije. U Iranu dugo već traju protesti, a reprezentativci su podržali protestante zbog čega su morali da okrenu leđa vlastima, što naravno može da bude jako opasno ako dolazite iz jedne takve države.

Igrači su odbili pjevati himnu na otvaranju protiv Engleza kao vid bojkota protiv trenutne vlasti, ali su u drugom kolu već pjevali, pa se smatra da su bili prisiljeni na to.

Top Komentari

koraj
Selektor Irana je lijepo, kulturno zacepio usta jos jednom svabi!!!
7 0
denimen9
Najgori su ovi amerikanizirani nacisti.
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi