Porodicama iranskih reprezentativaca prijete mučenjem, rečeno im je šta sutra ne smiju napraviti

Nastavljaju se pritisci

Porodicama iranskih reprezentativaca prijete mučenjem, rečeno im je šta sutra ne smiju napraviti

Edmir Škorić

Porodicama iranskih reprezentativaca prijeti se zatvorom i mučenjem ako igrači "zabrljaju" prije utakmice protiv Sjedinjenih Država u utorak.

CNN-ova reporterka Natasha Bertrand se javila večeras na Twitteru kako bi otkrila je iranska vlast spremna na sve kako bi se osvetila igračima ako sutra "naprave glupost" prije utakmice protiv SAD u 3. kolu Svjetskog prvenstva.

Reprezentativci Irana prosvjedovali su uoči utakmice protiv Engleske (6:2) nepjevanjem himne. Bio je to odgovor na dvomjesečne proteste u njihovoj domovini koji su izbili 16. septembra nakon smrti Mahse Amini, koja je privedena i pretučena jer nije bila obučena u skladu sa standardima koje su nametnule iranske vlasti.

Osim što su igrači šutjeli na himnu, iranski navijači odlučili su je izviždati. Zbog toga je cijeli svijet očekivao nove demonstracije, ovaj put prije utakmice između Walesa i Irana .

Reprezentativci Irana su, međutim, ovoga puta drugačije reagovali na trenutak sviranja himne. Igrači su počeli pjevati, ali tiho i vrlo nesigurno. Navijači su izviždali melodiju himne, doduše ne u onoj mjeri u kojoj su to činili prije utakmice protiv Engleske, a uz to su kamere snimile uplakane navijače na tribinama.

U "finalnoj" utakmici Iranci će se sastati sa Sjedinjenim Državama. Hoće li se ovaj put igrači buniti? Vrlo uznemirujuće informacije po ovom pitanju iznijela je novinarka CNN-a Natasha Bertrand.

Oglasi

"Porodicama iranske nogometne reprezentacije prijetilo se zatvorom i mučenjem ako se igrači ne budu 'normalno ponašali' prije utakmice protiv SAD-a u utorak. Izvor koji pomno prati iranske sigurnosne agencije koje djeluju u Kataru za Svjetsko prvenstvo kaže da deseci službenika imenovani su da nadziru iranske igrače kojima nije dopušteno biti izvan ekipe ili susresti se sa strancima", napisala je na Twitteru.

Unatoč spomenutom ponašanju iranskih igrača uoči prve utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru, reakcija iranskih vlasti ne prestaje. Prije nekoliko dana priveden je Voria Ghafouri, bivši reprezentativac, jer je na društvenim mrežama objavio fotografiju u tradicionalnoj kurdskoj nošnji.

Vlasti su ga optuživale za širenje propagande protiv države, a dodatno je optužen za blaćenje ugleda osoblja zbog otvorene podrške prosvjednicima. Prethodno su mediji objavili da vlasti u zemlji pritvaraju legendu reprezentacije Ali Daeija.

U međuvremenu, tokom utakmice između Irana i Walesa, jedna Iranka je izbačena sa stadiona. Sve zahvaljujući majici s kojom je žena ušla na stadion Ahmed bin Ali u Ar-Rajjanu.
Na njoj je bilo ime Mahse Aminija. Ispod imena nalazi se simboličan broj "22", koji označava dob preminule djevojke. Ženu, koja je osim majice na licu imala nacionalne boje i crne suze, privelo je osiguranje stadiona.

Prema dosadašnjim podacima agencija, u prosvjedima je život izgubilo 410 osoba, među kojima 58 maloljetnika, a više od 17.000 ih je uhapšeno.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Što se tiče utakmice, Iran - SAD sastaju se od 20 sati i pobjednik ide dalje. U slučaju remija, Iran bi prošao, ali s tim da Engleska ne izgubi od Walesa.

Tabela nakon dva kola:

# TIM UTA BOD GR
1. Engleska 2 4 6:2
2. Iran 2 3 4:6
3. SAD 2 2 1:1
4. Wales 2 1 1:3

Top Komentari

CNN je velika propagandna masinerija u Americi, CNN je Jevrejska TV stanica, ona je broj 1 u Americi po propagandi i montiranim vijestima, te vam zato kazem da je ova vijest 100% cista laz. Ne mogu da vijerujem da su ovi u sportsportba toliko glupi i nasjedaju na ovakve vijesti.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi