Peljti i društvu će ovo mnogo značiti: Legendarni Švicarac stao u odbranu bh. sudija
FOTO - EPA

Tvrdi da su donijeli ispravnu odluku

Peljti i društvu će ovo mnogo značiti: Legendarni Švicarac stao u odbranu bh. sudija

Adnan Beganović

Dan nakon okršaja u Leipzigu gdje je Real slavio s minimalnih 1:0 u inostranim medijima se analizira sporna situacija sa samog otvaranja susreta kada je Šeško pogodio mrežu Kraljeva. Sada se oglasio i legendarni sudija Urs Meier, koji je istakao da su Irfan Peljto i saradnici postupili po Pravilima Nogometne Igre.

Prvi susret osmine finala Lige prvaka sinoć su odigrali Leipzig i Real, a s minimalnih 1:0 slavila je ekipa iz Madrida.

Real je stigao do minimalne prednosti uoči revaš susreta koji se igra narednog mjeseca, no dan nakon meča u inostranim medijima se mnogo diskutuje o odluci Irfana Peljte i njegovih saradnika da ponište pogodak Benjamina Šeška iz 2. minute.

Pomenuti fudbaler je postigao pogodak, a prilikom upućivanja lopte prema njemu, nije bio najbliži igrač posljednjem fudbaleru Reala. No, Senad Ibirišimbegović je podigao zastavicu, i u prvi mah se činilo da je pogriješio.

Ali, VAR je potvrdio njegovu odluka, a kasnije je objašnjeno da je nedozvoljena pozicija signalizirana zbog toga što je Henrichs ometao golmana Real Madrida.

Oglasi

Očekivano, reakcije na ovu odluku su podijeljenje, odnosno iz Španije uglavnom tvrde da je Peljeto sa saradnicima donio ispravnu odluku, dok iz Njemačka sasvim druga priča.

Nekako je najoštriji prema bosanskohercegovačkim sudijama bio nekadašnji njemački reprezentativac Mathias Sammer.

"Ovo nije poligon za testiranje, ovdje svi moraju biti na nivou, ne samo igrači nego i sudije. Ako kritikujete sudije, odmah vam se smiju. Moraju svi biti na nivou", rekao je Sammer, dok njegov stav dijeli i bivši njemački sudija Lutz Wagner.

"Da, ometanje golmana je i u ovakvim situaicjama se svira faul, međutim ovdje je sviran ofsajd. Ključno je to što golman nije imao neke šanse da dođe do lopte i bez dodira igrača Leipziga. Dakle, nije golman direktno bio u akciji, po meni tumačenje ofsajda je večeras bilo pogrešno, bio je čist gol Šeška", istakao je Wagner.

Ipak, mnogo je priznatih sudija koji su stali na stranu bh. sudija, odnosno mnogo je onih koji tvrde da su Peljto i saradnici opravdano poništili pogodak slovenskog reprezentativca.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Jedan od onih koji je komentarisao ovu situaciju je legendarni švicarsku sudija Urs Meier. Čovjek koji je sudio na četiri velika takmičenja, dva Svjetska i dva Evropska prvenstva, tvrdi da je Peljto sa saradnicima donio ispravnu odluku.

"Henrichs je u ofsajdu. Svojim guranjem sa Luninom on se aktivira i učestvuje u igri. Zbog toga je pogodak ispravno poništen", istakao je Meier.

Top Komentari

Klicko2
Penal madrid najsugaviji klub u historiji!
0 0
ubnt
Ne ukidajte Amiru Ćosiću terapiju ovakvim vijestima.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti