Legenda njemačkog i evropskog fudbala nije štedila bh. sudije
(AP Photo/Matthias Schrader)

Oglasio se i bivši sudija

Legenda njemačkog i evropskog fudbala nije štedila bh. sudije

Haris Zilić

Dosta uzbuđenja je bilo u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka između RB Leipziga i Real Madrida u kojoj su Kraljevi slavili sa minimalnih 1:0 i tako na revanš nose prednost, ali utakmica je bila naelektrisana od samog starta.

Ovaj duel sudio je najbolji bh. sudija Irfan Peljto sa pomoćinicima Senadom Ibrišimbegovićem i Davorom Beljom, četvrti arbitar je bio Miloš Gigović.

Peljto i pomoćnici su od samog starta utakmice imali pune ruke posla, a već u trećoj minuti diskutabilna situacija pred golom Reala.

Ibrišimbegović je signalizirao ofsajd nakon gola Benjamina Šeške, a Peljto je podigao ruku, iako je izgledalo da Slovenac nije bio u nedozvoljenoj poziciji. VAR je potvrdio odluku, Leipzig je ostao bez gola, a kasnije je objašnjeno da je dosuđen ofsajd Henrichsu koji je ometao golmana Lunina.

Nakon toga još jedna odluka gdje se Peljto se nije proslavi, kada je dosudio faul u korist Leipziga, ali nije kaznio Danija Carvajala javnom opomenom. Start Carvajala proširio se društvenim mrežama, a naročito ga dijele navijači Barcelone koji pišu da je "UEFA opet na djelu" i slično.

Oglasi

U ostalim situacijama Peljto i pomoćnici su sudili na nivou kakav je osmina finala Lige prvaka i sve je bilo čisto, ali ipak dvije situacije su bile dovoljne da se digne prašina.

Upravo zbog pomenutih situacija bh. sudije nije štedio ni legendarni njemački fudbaler.

"Ovo nije poligon za testiranje, ovdje svi moraju biti na nivou, ne samo igrači nego i sudije. Ako kritikujete sudije, odmah vam se smiju. Moraju svi biti na nivou", rekao je Sammer za vrijeme utakmice, tačnije rasprava je bila nakon poništenog gola Šeška.

Suđenje Peljte i pomoćnika prokomentarisao je i bivši njemački sudija, Lutz Wagner.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Da, ometanje golmana je i u ovakvim situaicjama se svira faul, međutim ovdje je sviran ofsajd. Ključno je to što golman nije imao neke šanse da dođe do lopte i bez dodira igrača Leipziga. Dakle, nije golman direktno bio u akciji, po meni tumačenje ofsajda je večeras bilo pogrešno, bio je čist gol Šeška", istakao je Wagner.

Nema sumnje da će se još govoriti o suđenju Peljte i pomoćnika kojim je ovo bila četvrta utakmica u ovosezonskoj Ligi prvaka.

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
nemaju bosanske njive nikake perspektive a peljto doso snjive
1 4
ubnt
Ovo kekst napacenog novinara navijaca Sadaka FCa.
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi