S bh. platom se na Islandu može "umrijeti od gladi", a cijena piva na stadionu je 20 KM

Visoke cijene, ali i visok standard

S bh. platom se na Islandu može "umrijeti od gladi", a cijena piva na stadionu je 20 KM

E. Škorić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u Rejkjaviku odigrati važnu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv domaćeg Islanda.

Nakon teško izborene pobjede nad autsajderom Lihtenštajnom (2:1), slijedi jako bitna utakmica sa Islandom. Zmajevi će morati odigrati daleko bolje nego u petak ako žele da pobijede i da ostanu u igri za plasman na EP 2024.

Izabranike Mehe Kodre svakako čeka težak ispit sutra navečer, ali imat će podršku jedne grupe navijaač BiH koji su doputovali na ovo daleko gostovanje.

A na ovom gostovanju se nalazi i vjerni pratioc Zmajeva, tim portala SportSport.ba, koji će vam večeras objaviti informacije sa press konferencije, a već sutra donijeti nove materijale iz Rejkjavika, što u toku dana, što za vrijeme i nakon same utakmice, uz uobičajene izjave iz našeg tabora.

FOTO: SportSport.ba

U Rejkjaviku je ekipa portala SportSport.ba stigla i prije Zmajeva, te je već stigla da se upozna sa onim što ova mala otočna zemlja u sjevernom Atlantiku nudi.

Oglasi

A u Rejkjaviku su nas dočekale prilično visoke cijene naspram standarda u Bosni i Hercegovini, pa je tako na stadionu hamburger s čipsom 30 KM, a jedno pivo 20 KM. No, ukoliko odlučite da kupite šest piva, onda dobijate popust i ovaj set za "samo" 100 KM.

Inače, u gradu su cijene "boli glava", ali razumljivo s obzirom na visok standard na Islandu. Cijena jednog burgera je 40 KM u centru, a fish and chips (malo bakalara iz firteze sa pomfritom) platit ćete 60 KM. Ko voli, neka izvoli...

FOTO: SportSport.ba

Naravno, Rejkjavik kao glavni grad je najskuplji, dok se u ostalim gradovima sve te stvari mogu nabaviti po mnogo jeftinijim cijenama.

Minimalna plata na Islandu je između 3500 i 4000 eura, pa onda Islanđani nemaju pretjeran problem sa ovako visokim cijenama nekih osnovnih namirnica.

Što se tiče rentanja stanova, neki najbezvezniji i najobičniji mogući otprilike se plaća i do 2000 eura mjesečno. Prema nekim ličnim procjenama, ručak u centru za jednu osobu, s menijem u kojem dođu supa i salata košta oko 150 KM.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

FOTO: SportSport.ba

Ipak, kako smo već kazali, sve te visoke cijene za Islanđane su sasvim normalne, s obzirom na visinu plata koje zarade.

S obzirom da smo došli iz BiH gdje je standard daleko slabiji, moramo priznati da su nas neugodno iznenadile visoke cijene, ali one će brzo biti zaboravljene ukoliko sutra upišemo bitnu pobjedu i sa pjesmom krenemo nazad u našu realnost.

FOTO: SportSport.ba
FOTO: SportSport.ba

Top Komentari

Chesa
Hvala za info
1 0
ZM1905
Što niste pisali o Islandu nedavno kad je Zrinjski tamo igrao?
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije