Ukrajinci utakmicu u Poljskoj igrali pred 40.000 navijača, kao mi nekada širom Evrope

Patriotski naboj je na vrhuncu

Ukrajinci utakmicu u Poljskoj igrali pred 40.000 navijača, kao mi nekada širom Evrope

Eldar Ganibegović

Nažalost, nalaze se u ratu, ali Ukrajina je trenutno zemlja gdje je patriotizam na gornjoj granici. Vidjelo se to i juče u Poljskoj gdje su Ukrajinci pred 40.000 navijača igrali protiv selekcije Engleske u kvalifikacijama za EURO.

U okviru 5. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Ukrajina i Engleska su jučer odigrali meč u Vroclavu u Poljskoj. Završeno je 1:1, no osim velikog boda, Ukrajina je pobijedila i na tribinama.

Naime, reprezentacija ove zemlje ne može igrati domaće utakmice u svojoj državi zbog toga što još uvijek traje rat s Rusijom, a ruku spasa pružila im je komšijska i prijateljska Poljska.

Englesku je jučer u Vroclavu dočekao pakao na tribinama. Ukrajina je imala oko 40.000 navijača na svojoj strani koji su ih vodili do velikog boda, a kasnije im je pomogla i Sjeverna Makedonija koja je remizirala s Italijom i Ukrajina ima sada solidne šanse da se kroz kvalifikacije plasira na EURO. 

Ovakav patriorizam bio je izražen i među navijačima Bosne i Hercegovine, a naročito odmah nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, pa sve negdje do pred kraj druge decenije 21. vijeka.

Oglasi

Pamtimo ono gostovanje u Briselu kod Belgije 2005. godine. Radilo se o utakmici kvalifikacija za SP 2006. godine na Koning Boudewijn, a od 36.700 navijača na tribinama oko 15.000 je bilo naših i pjesma nije stala do samog kraja, pa ni nakon utakmice, iako smo izgubili s 4:1.

Imali smo još dosta masovnih gostovanja, a nekako najkultnije koje se izdvaja je ono u Parizu 2011. godine. Tog 11. oktobra trebala nam je pobjeda protiv Francuske za direktan plasman na EP i to upravo u Poljskoj i Ukrajini. Igrali smo 1:1 zahvaljujući gluposti Emira Spahića i škotskih sudaca, a na Parku prinčeva je bilo prisutno oko 20.000 navijača naše selekcije.

Utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu ne treba ni spominjati, gdje smo kao na domaćem terenu igrali u Lihtenštajnu, Latviji, Slovačkoj i Litvaniji. 

Napravili smo invaziju i na Beč u novembru 2018. godine kada se slavilo osvajanje grupe u Ligi nacija i promocija u elitni rang nakon osvojenog boda protiv Austrije u posljednjem kolu, a sjajno gostovanje imali smo i 11. juna 2019. godine u Torinu kada je cijela sjeverna i pola zapadne tribine Allianz stadiona pripalo našim navijačima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sada su stvari drugačije. Loši rezultati reprezentacije i propuštene šanse da se ode na još neka velika takmičenja nakon Brazila 2014. godine očito su ohladili i navijače, pa sada je čest slučaj da ni Bilino polje ne bude ispunjeno kada igra reprezentacija, što je prije bilo nezamislivo ma koji protivnik bio s druge strane. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi