Istražuje se preokret Porta: Meč odigran u razmaku od mjesec dana uz sumnjivu uplatu
Foto: EPA

Estoril i Porto namjestili meč?

Istražuje se preokret Porta: Meč odigran u razmaku od mjesec dana uz sumnjivu uplatu

M. Šljivak

Namještanje utakmica uzelo je velikog maha u proteklih desetak godina. Fudbal odavno nije potpuno čist, a UEFA uz pomoć policijskih službi širom Evrope često vrši istrage oko sumnjivih utakmica.

Tako je Tužilaštvo u portugalskom gradu Estorilu pokrenulo postupak povodom utakmice između tima iz ovog grada i ekipe Porta.

Duel Estorila i Porta igran je u dva termina. Prvo poluvrijeme odigrano je 16. januara i domaći su vodili sa 1:0, a zatim je meč zbog navodne pukotine na tribinama prekinut, da bi se drugo poluvrijeme odigralo 21. februara.

Porto je na kraju slavio sa 1:3, a Tužilaštvo je odlučilo da istraži meč zbog činjenice da je nekoliko sati pred odigravanje drugog poluvremena na račun glavnog spoznora Estorila uplaćeno 730.000 eura.

Tužilaštvo ima dokaze da su se predstavnici dva kluba sastali u jednom hotelu u Lisabonu i da se vjerovatno radi o namještanju utakmice, te su odlučili da pokrenu istragu koja bi uskoro mogla dobiti svoj epilog.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Ako se dokaže namještanje meča vjerovatno bi oba tima dobila zaista ogromne kazne, ali za sada je istraga tek u svojoj početnoj fazi.

Porto je trenutno prvi na tabeli Primeire sa 64 boda, pet više od Benfice i Sportinga, dok je Estoril na 16. mjestu sa 21 bodom i predstoji im velika borba za opstanak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi