Italija sa šest timova u Ligi prvaka? Evo šta treba da se desi za to

Roma čeka posljednji voz

Italija sa šest timova u Ligi prvaka? Evo šta treba da se desi za to

Eldar Ganibegović

Kako je Atalanta osvojila Evropsku ligu, otvorila se mogućnost da Italija naredne sezone ima čak šest predstavnika u Ligi prvaka. Posljednji voz čeka ekipa Rome.

Ako Atalanta ne bude u prva četiri tima u Seriji A, u Ligu prvaka će se kvalifikovati i ekipa Rome. Šta im je potrebno?

Atalantino osvajanje Evropske lige znači da Roma može postati šesti klub iz Serije A koji će sljedeće sezone igrati u Ligi prvaka.

Bologna i Juventus su trenutno izjednačeni sa 68 bodova, dva više od Atalante koja ima utakmicu manje i koju će 2. juna igrati protiv Fiorentine u Bergamu.

Ako Atalanta, Juventus i Bologna pobijede svoje naredne utakmice, onda se Roma mora nadati da Atalanta neće slaviti protiv Fiorentine u Bergamu.

U slučaju da Juventus i Bologna slave pobjede, a Atalanta ne pobijedi protiv Torina, Roma može početi slaviti i ne mora čekati ishod utakmice protiv Fiorentine.

Oglasi

Ukoliko Atalanta na kraju sezone bude imala isti broj bodova kao Juventus, završit će iznad Bianconera na tabeli i to zbog bolje ukupne gol razlike (izjednačen međusobni omjer).

Bologna ima prednost u odnosu na Atalantu u međusobnim duelima ove sezone.

Nadalje, ako Juventus ne pobijedi Monzu, a Atalanta pobijedi Torino, Roma se neće kvalifikovati u Ligu prvaka, dok će Juventus ići kao peti na tabeli.

Podsjetimo, osim Juventusa, Atalante i Bologne, iz Italije su u Ligi prvaka još Inter kao prvak i AC Milan kao drugoplasirani tim na tabeli. 

Očekuje nas još dosta toga zanimljivog u posljednjem kolu Serije A, a ovo je raspored 38. kola:

Cagliari - Fiorentina (23. maj, 20:45)
Genoa - Bologna (24. maj, 20:45)
Juventus - Monza (25. maj, 18:00)
AC Milan - Salernitana (25. maj, 20:45)
Atalanta - Torino (26. maj, 18:00)
Napoli - Lecce (26. maj, 18:00)
Empoli - AS Roma (26. maj, 20:45)
Frosinone - Udinese (26. maj, 20:45)
Lazio - Sassuolo (26. maj, 20:45)
Verona - Inter (26. maj, 20:45)

Potražite više informacija na temu Serie A:

Zaostala utakmica 29. kola:

Atalanta - Fiorentina (2. juni, 18:00)

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi