Italijani počeli izradu medicinskih smjernica za mogući nastavak Serije A

Da li će se sezona nastaviti?

Italijani počeli izradu medicinskih smjernica za mogući nastavak Serije A

Reuters izvještava da je Italijanski fudbalski savez (FIGC) počeo izradu medicinskih smjernica za mogući nastavak Serije A, koja je zbog pandemije novog koronavirusa suspendovana još od 9. marta.

FIGC ističe da je medicinski komitet ovog organa danas održao video konferenciju kako bi se "analizirao i definirao protokol za fudbal u slučaju da bude dozvoljen nastavak sportskih aktivnosti".

Sezona 2019/2020 Serije A je, manje-više, prešla dvije trećina "puta" prije nego što je prekinuta i sada FIGC svim silama radi na tome da se nastavi kako bi se umanjile finansijske posljedice. Vjeruje se da su Italijani spremni nastaviti sezonu čak iako će to značiti da ona neće završiti prije septembra ili oktobra.

Italija je jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom novog koronavirusa. Do danas je u Italiji potvrđeno više od 124.000 slučajeva zaraze virusom Covid-19 i više od 15.000 smrtnih slučajeva. Među zaraženima je i određeni broj fudbalera iz Serije A.

"Ako i kada dobijemo zeleno svjetlo za postepeni nastavak, svijet fudbala mora biti spreman", izjavio je prvi čovjek FIGC-a Gabriele Gravina.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Uzimajući u obzir ulogu koju fudbal ima u italijanskom društvu, uvjeren sam da možemo dati veliki doprinos čitavoj državi", dodao je Gravina.

Inače, medicinski protokol na kojem se trenutno radi bi uključio i određene vrste testova kojima bi bili podvrgnuti igrači koji su bili pozitivni na Covid-19. Posebna pažnja bi trebala biti posvećena respiratornom i kardiovaskularnom sistemu.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi