Italijanski genije vodio Chelsea od očaja do sjaja

Zaslužuje mnogo više pažnje

Italijanski genije vodio Chelsea od očaja do sjaja

Ekipa Chelsea večeras je osvojila titulu prvaka Engleske nakon što su pobijedili u gostima WBA sa 1:0 pogotkom Batshuayija iz 82. minute.

Fantastični skup fudbalera na čelu sa italijanskim stručnjakom Antoniom Conteom bio je lider na tabeli od početka decembra i sasvim zasluženo su došli do titule prvaka. Istina, Tottenham je zaprijetio u posljednjih nekoliko kola, ali ni u jednom trenutku nije djelovalo da je Chelsea ozbiljno ugrožen na prvom mjestu.

E, sada, ono najvažnije. Antonio Conte je stigao prošlog ljeta u tim sa Stamford Bridge stadiona kao čovjek koji bi trebao vratiti Chelsea na vrh engleskog, ali i evropskog fudbala. Nakon samo jedne sezone, sa gotovo istim fudbalerima kakve su imali Mourinho i Hiddink prošle sezone, vratio je tim na vrh u Engleskoj, a ne bi se čudili da to naredne sezone učini i u Evropi. 

Italijanski stručnjak nije ispraćen sa velikom medijskom pažnjom kao recimo Mourinho ili Guardiola, koji su prošlog ljeta potpisali za Manchester United, odnosno City. Ipak, iako nije bio mnogo atraktivan za otočke medije, Conte ih je natjerao da na kraju sezone pišu najviše o njemu, a u drugi plan je bacio Pepa i Josea, koji su se, možemo slobodno reći, osramotili ove sezone u Premiershipu. Jose je trenutno tek na 6. mjestu sa čak 22 boda manje od Contea, a ne treba ni podsjećati koliko je novca potrošio na pojačanja prošlog ljeta te da ga u Engleskoj gledaju kao na sveto biće. S druge strane, Guardiola, da je mogao, potrošio bi i milijardu funti, ali čini se da bi bilo uzalud. Utisak je da su obojica bili lošiji od svojih prethodnika (Van Gaala i Pellegrinija), ali u engleskim medijima su ipak bili glavna tema većim dijelom sezone.

Osim toga što je očitao lekciju Mourinhu, Guardioli, Kloppu i Wengeru, Conte je na Stamford Bridge donio petu titulu prvaka u eri Romana Abramoviča. Ruski milijarder, osim tim tih pet titula u Engleskoj, ima i četiri FA Cupa, tri Carling Cupa, jednu Evropa ligu i naravno, ono najvažnije, jednu Ligu šampina. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Iako možda nikada neće steći popularnost u Engleskoj kao Mourinho, moramo iskoristiti priliku da čestitamo čovjeku koji je očitao lekciju najboljim trenerima današnjice. Svaka čast, italijanski genije!

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi