Vrijeme je za Ivana Bašića

Petev na potezu

Vrijeme je za Ivana Bašića · Komentar

A. Beganović

Prošle godine je "eksplodirao". Ivan Bašić je, iako najmlađi, bio uz Nemanju Bilbiju najbolji igrač Zrinjskog, a sjajne partijev pružao je i u mladoj reprezentaciji. Od prije dva mjeseca je član ruskog Orenburga i na samom početku sezone je pokazao da će biti veliko pojačanje ovog kluba.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine se nalazi na čelu tabele Lige B Lige nacija nakon četiri odigrana kola.

Izabranici Ivayla Peteva u četiri odigrana susreta osvojili su osam bodova i imaju veliku priliku da na kraju osvoje prvo mjesto te se tako plasiraju u Ligu A Lige nacija te osiguraju nastup u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo.

U septembru Zmajeve očekuju domaći duel sa Crnom Gorom i gostujući sa Rumunijom, a pobjedom nad Crnogorcima i teoretski bi osigurali prvo mjesto te bi tako i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sasvim sigurno dočekali u izvanrednoj atmosferi.

Iako je do meča sa Crnom Gorom ostalo 50-ak dana s velikim nestrpljenjem se očekuje objava spiska igrača na koje će bugarski stručnjak računati u posljednja dva meča Lige nacija, no već danas je jasno da na spisku mora biti jedno ime - Ivan Bašić.

Naime, nekadašnji fudbaler Zrinjskog i standardni reprezentativac omladinskih reprezentacija naše zemlje, početkom sezone je pojačao ruski Orenburg u kojem se odmah izborio za mjesto u prvom timu i u prva tri kola je pokazao da će biti pravo pojačanje za ovaj tim.

Oglasi

Bašić je u tri odigrana susreta upisao po pogodak i asistenciju i po ocjenama ruskih novinara najbolji je igrač ovog tima, a s obzirom da se radi o fudbaleru koji ima i hrvatsko državljanstvo nije isključeno da, ukoliko ne budemo pametni, na njegova vrata zakucaju emisari Nogometnog saveza Hrvatske.

Ne bi im bilo prvi put i upravo zbog toga, ali i bez ikakve sumnje, vanserijskih kvaliteta koje posjeduje ovaj veznjak pleminitog kova, njegovo ime se mora naći na narednom spisku selektora našeg nacionalnog tima.

Ne treba zaboraviti, odnosno važno je napomenuti da Bašić po novim pravilima FIFA-e sve dok ne odigra tri zvanične utakmice za našu A selekciju može bez ikakvih problema promijeniti reprezentativni dres pa i samim tim izgovori za eventualno nepozivanje tipa "još je mlad" i "ima vremena za njega", ne smiju "piti vode".

Bašić je kapitalac, fudbaler koji će sasvim sigurno, ukoliko ne bude nekih težih povreda, za godinu-dvije igrati u nekoj od Liga petica i to ne samo igrati nego i biti nosioc igre u klubu, ali vjerovatno i u našoj nacionalnoj selekciji.

U dosadašnjoj karijeri 20-godišnji veznjak je za juniorsku i mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao 21 utakmicu i pritom je postigao šest pogodaka. Normalan slijed događaja je da obuče i dres A selekcije te da nastavi sa igrama kakave je pružao u omladinskim, ali i za prvi tim mostarskog Zrinjskog. 

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Za Plemiće je ukupno odigrao 42 utakmice, postigao je sedam pogodaka kojima je dodao isto toliko asistencija i upravo sjajne partije u dresu Zrinjskog i mlade reprezentacije donijele su mu transfer u Orenburg koji će mu, bićemo slobodni pa reći, biti uspustna stanica do neke od najjačih evropskih liga.

Na kraju dodajmo da će Bosna i Hercegovina 23. septembra protiv Crne Gore igrati susret 5. kola Lige B Lige nacija, a tri dana kasnije u Rumuniji će biti odigran meč posljednjeg kola.

Top Komentari

Realist
100% mora bit prva desetka reprezentacije. Mali ima pluća da trči tri utakmice zaredom. Ljeva noga mu je za ligu petice, jos samo da razvije šut desnom što već dugo trenira uletit ce na Pjanićevu poziciju bez problema ć.
7 1
Kladionicar_iz_mira
Basic i Kovacevic hitno!
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi