Jurić: Nogomet vam nije NBA

I on je protiv

Jurić: Nogomet vam nije NBA

E. Škorić

Trener italijanske Verone Ivan Jurić je protiv Super lige, rekavši kako nogome nije NBA.

Jurić je održao konferenciju za novinare uoči njihovog domaćeg okršaja protiv Fiorentine, ali trenera su pitala i njegova razmišljanja o Super ligi koju je sinoć najavilo 12 evropskih klubova, uključujući i Inter, Juventus i Milan iz Italije.

"Nogomet je nešto drugačije od ostalih sportova. To je nešto duboko i ukorijenjeno. Nije poput NBA-a", rekao je hrvatski stručnjak, pa je dodao:

“Ovdje govorimo o kulturi, ljubavi i strasti. Ovim putem idemo prema poslu, gledajući navijače iz drugih zemalja u kojima ta kultura nije ukorijenjena. Šteta je što su mnogi klubovi izgubili novac zbog koronavirusa i možda se pokušavaju oporaviti".

Jurić je govorio i o utakmici protiv Fiorentine, svjestan da neće biti lako njegovoj ekipi.

"Teško je objasniti zašto je Fiorentina tako nisko na tabeli. Neki dan su postigli četiri gola Sassuolu, ali su izgubili. Imaju dobru momčad, ali su samo pet bodova od opasne zome. Imaju sve i nije mi jasno da su tako loši na tabeli", istakao je Jurić.

Jurić je nekadašnji reprezentativac Hrvatske, a u Veroni je od 2019. godine. Prethodno je tri sezone vodio Genou, a u Italiji je radio i kao trener Crotonea, Mantove, te kao pomoćni trenener u Interu i Palermu. Zbog svojih trenerskih kvaliteta, ali i ljudskih manira obožavam je širom Evrope, ne samo u Italiji.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Upravo danas su italijanski klubovi održali hitan sastanak kako bi se razgovaralo o Superligi koja je izazvala brojne negativne reakcije. Ostalih 17 timova Serije A, uključujući i Veronu, pitaju se da li je moguće da Milan, Inter i Juventus istupe iz Superlige ako nije kasno. Neki klubovi su bili "bijesni" poput Torina ili Rome, Napoli i Lazio su bili suzdržani. U svakom slučaju, velikani italijanskog nogometa navukli su bijes i svojih i navijača drugih timova zbog odluke da igraju "ligu za bogate".

Milan je drugi najtrofejniji klub u Ligi prvaka sa sedam titula, Inter ih ima tri, a Juventus dvije. Mogli bismo reći da Liga prvaka bez ovih timova više nikada neće biti ista i još potajno se svi nadamo da će ipak sve biti kao prije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi