Miljenik Hordi zla i istinski šampion: "Da sam prešao u Liverpool ne bih imao prijatelje u Bosni"

Ivan Tatomirović govorio za SportSport.ba

Miljenik Hordi zla i istinski šampion: "Da sam prešao u Liverpool ne bih imao prijatelje u Bosni" · Intervju

A. Čaušević

Kada Horde zla, jedna od najorganizovanijih i najbrojnijih navijačkih skupina u BiH, nekog nagradi s priznanjem "Ismir Pintol" onda znate da ta osoba vrijedi i da je ostavila trag kako u njihovim srcima tako i u FK Sarajevo. 

To priznanje je 2014. godine dobio Ivan Tatomirović, srbijanski štoper koji je Bordo dres nosio tri godine. Bio je predvodnik generacije koja je prekinula dugogodišnji post bez trofeja. Prvo je 2014. godine osvojen Kup, a godinu kasnije i toliko željena titula prvaka BiH. 

Srbijanski štoper trenutno nastupa za Žalgiris s kojim je prošle sezone postao i prvak Litvanije. Na terenu je istinski šampion i na neki način rođeni vođa, a van terena gospodin. U razgovoru za SportSport.ba govorio je mnogim zanimljivim temama. Sarajevu, porodici, sinu Luki, ali i propalom transferu u Liverpool koji mu je mogao zauvijek promijeniti život. 

Prošle godine si stigao u Žalgiris. I odmah si osvojio titulu, postigao si i nekoliko golova. Sigurno možeš biti zadovoljan?

Tako je, od januara prošle godine sam član Žalgirisa, i ovo je jedna od mojih najproduktivnijih sezona, uz golove i dvije asistencije osvojili smo superkup i titulu Litvanije. Zadovoljan sam kako je sve prošlo...ali ja ne bih bio ja kad ne bih mislio da je moglo bolje. Uvijek može bolje...

Tvoje Sarajevo ove sezone igra odlično i rezultati su tu. Sigurno možeš biti prezadovoljan. Uspiješ li sada pogledati neke od utakmica? Koji igrač iz trenutne ekipe je najbolji? Možeš li izdvojiti neke?

Oglasi

Pratim Sarajevo svakodnevno, to je moj klub i tako će biti dok sam živ. Propustim poneku utakmicu kada nam se poklope termini igranja, ali uvijek nakon toga pogledam izveštaj. Sarajevo izgleda moćno, uživanje je gledati momke na terenu. Imaju širok roster kvalitetnih igrača i tvrdim da nemaju konkurenciju u ligi, sve je u njihovim rukama.

Imam svoje ljubimce naravno, prije svega Amer Dupovac koji igra bez greške, vođa odbrane, dijete kluba, primjer! Krste Velkoski je oduvijek bio majstor i tu se nema sta više pričati!

Izdvojio bih i dva mlada igrača koji me fasciniraju, a to su Selmir Pidro i Andrej Đokanović... Odgovorno tvrdim da je to budućnost bh. fudbala, strašan potencijal! Na njima je da rade, slušaju starije, upijaju svaku riječ trenera i ne moraju da se brinu za svoju budućnost.

Pretpostavljam da si u kontaktu sa saigračima iz šampionske generacije 2015? Imate li možda neku What's App grupu? Jesi li i tu "kapiten"?

Čujem se sa skoro svima, naravno sa nekima više, tačno je da imamo svoju grupu, a tu je nemoguce biti kapiten (smijeh). Postojanje te grupe je samo još jedan dokaz kakva smo grupa bili. To je nešto što ostaje za cijeli život, na to sam ponosan.

Oglasi

Ivan Tatomirović - SportSport.ba

I tvoj punac Predrag (oženjen kćerkom Predraga Pašića op.a.) je 1985. godine bio kapiten kada je Sarajevo bio prvak, a 30 godina poslije isto se desilo tebi. Misliš li da tu ima sudbine?

Ako to nije sudbina ja ne znam šta je (smijeh). Da je neko to pričao i njemu i meni mislili bi da je lud. Božiji putevi su čudni, ali savršeni.

Posljednjih nekoliko godina često si mijenjao klubove. Finska, Hrvatska, pa Litvanija. Kako to podnosite ti i tvoja porodica? Čini se da volite nove izazove i nove sredine...

Prije bih rekao da se ne plašimo novih izazova, fudbal je čudna igra, nikad ne znaš gdje ćeš završiti sutra, ali evo u Litvaniji je moja supruga našla posao, ja imam ugovor na još godinu dana pa se nadamo da ćemo ovdje da se zadržimo.

Oglasi

Postoji li možda neki transfer iz prošlosti za kojim žališ što se nije realizovao?

Postoje dva za kojim žalim, jedan je kad sam imao 15 godina trebao sam preći iz Crvene zvezde u Liverpool, tada sam bio kapiten moje selekcije u Zvezdi i kapiten tadašnje SCG, nažalost desio se taj kobni prelom noge i sve se promijenilo.Drugi je transfer iz Helsinkija u Steauu Bukurešt, minute su me dijelile od potpisa za najveći klub Rumunije ali se nije desio zbog politike tadašnjeg sportskog direktora. Ja sam bio želja trenera, a direktorova želja je bio neko drugi. Nažalost.

Dojam je da ti je u Sarajevu bilo najljepše. Možeš li bez Sarajeva? Koliko često dolaziš?

U Sarajevu sam doživio sve što može jedan fudbaler da doživi, osvojio sve, upoznao svoju suprugu, osnovao porodicu. Sarajevu se uvijek rado vraćam, kad god je pauza u prvenstvu u Sarajevu sam neizbježan gost. Tu sam jednostavno najsrećniji čovjek na svijetu.

Je li ti veće glavobolje zadaju protivnici ili sinčić Luka? Koga je teže čuvati?

Hahaha. Luka je sigurno teži za čuvanje, nije se rodio taj špic koji je sposoban da napravi nesto tom brzinom kao moj sin (smijeh). Djeca brzo odrastaju, nikad mi neće biti ni približno žao ako propustim neko razbijanje čaše od onih stvari koje on nauči. Vrijeme provedeno s njim nema cijenu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prije nekoliko dana si proslavio si 32. rođendan. Imaš li možda neku neostvarenu želju kada je u pitanju tvoja karijera?

Gledajući moj život sada ne bih ništa mijenjao, jer da se desio onaj transfer u Liverpool ne bih imao ovu divnu porodicu i prijatelje iz Bosne.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

JedanVamo81
Horde zla, jedna od najorganizovanijih i najbrojnijih navijačkih skupina u BiH hahahahah
9 22
Comandini
Vranjes - Tosic - Karleusa Nyema - Tatko - Dunjusa
0 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi