Kraj saradnje: Ivaylo Petev bivši
Ivaylo Petev odlazi s klupe reprezentacije BiH nakon što je odigrao najlošije kvalifikacije, pa ponovio drugi najbolji rezultat u historiji naše selekcije, a to je plasman u A diviziju Lige nacija.

Zmajevi dobijaju novog selektora

Kraj saradnje: Ivaylo Petev bivši · Ekskluzivno

E. Ganibegović

Kako SportSport.ba saznaje iz izvora bliskih N/FSBiH, bugarski stručnjak Ivaylo Petev više neće voditi reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te će Zmajevi u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se 2024. godine igra u Njemačkoj krenuti s novim selektorom.

Prethodne i ove godine selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine bio je Ivaylo Petev, a utakmica protiv Rumunije u Bukureštu (4:1) bila mu je posljednja na kojoj je vodio Zmajeve.

Iz izvora bliskih N/FSBiH SportSport.ba saznaje kako Bugarinu neće biti ponuđen novi ugovor na sjednici Izvršnog odbora koja je zakazana za 29. decembar.

To znači da će Zmajevi u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje počinju u martu krenuti s novim selektorom koji će biti naknadno izabran.

Što se Ivayla Peteva tiče, ostat će upamćen kao selektor koji je vodio našu reprezentaciju u najlošijim kvalifikacijama u historiji, ali i ponovio drugi najveći uspjeh, a to je plasman u A diviziju Lige nacija.

Petev kao selektor Bosne i Hercegovine

Zvanično je bugarski stručnjak na klupu naše A selekcije sjeo 27. januara 2021. godine i otada nas vodio na 20 utakmica, te upisao šest pobjeda, te po sedam remija i poraza uz gol-razliku 19:24.

Oglasi

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru odigrali smo nekoliko odličnih utakmica, naročito u gostima protiv favorizovanih Ukrajinaca i Francuza gdje smo osvojili po bod, ali te kvalifikacije pamtit ćemo kao najlošije u historiji, s obzirom na to da smo imali samo sedam bodova, jednu pobjedu i gol-razliku -3.

Nakon toga uslijedilo je takmičenje u Ligi nacija gdje smo za protivnike u B diviziji imali Finsku, Rumuniju i Crnu Goru. S tri pobjede u Zenici i remijima u Helsinkiju i Podgorici osvojili smo prvo mjesto i osigurali plasman u A diviziju po drugi put.

Ne računajući igrače iz Premijer lige koji su igrali utakmicu protiv SAD-a van FIFA-inog termina, u toku mandata Ivayla Peteva za Bosnu i Hercegovinu debitovali su:

Ermedin Demirović, Obren Cvijanović, Selmir Pidro, Nikola Vasilj, Damir Sadiković, Aleksandar Jovičić, Jusuf Gazibegović, Adi Nalić, Andrej Đokanović, Ajdin Nukić, Hrvoje Milićević, Amar Dedić, Dario Šarić i Besim Šerbečić.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Neki od njih poput Demirovića, Gazibegovića, Dedića, Nalića ili Vasilja svakako su igrači koji su se ustalili na spisku i predstavljaju budućnost naše reprezentacije. 

Matematički gledano, što se karijere Peteva tiče i timova kojih je vodio, na klupi reprezentacije BiH ostvario je drugi najlošiji prosjek bodova po meču - 1,25. Lošiji je imao samo vodećio Al-Qadsiah gdje je na 21 meču osvajao prosječno tačno jedan bod.

Top Komentari

FahroKonjHodzic
sadce doc propali kockar barbarez znaci nista od evropskog jah hajvanluka stase radi barbarezu ****mti fameliju
5 29
Arnel925
Eh hvala ti bogu. Neka je sa srećom Petev. Ali BiH treba da se vrati na stare staze.
13 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi