Ko je Petev? Bosanski 'parla' kao svoj, obožava Merlina... Sa BiH želi samo rezultat
Uspomena sa druženja sa Dinom Merlinom

Kandidat za klupu nogometne reprezentacije BiH

Ko je Petev? Bosanski 'parla' kao svoj, obožava Merlina... Sa BiH želi samo rezultat

Samir Mlaćo

Fudbalska reprezentacija BiH u narednim danima će dobiti novog selektora.

Dušan Bajević koji je uletio kao "vatrogasac" nakon odlaska Roberta Prosinečkog nije napravio rezultat kakav se očekivao i bilo je sasvim jasno da nakon Lige nacija završava njegova era na klupi BiH. Ko će doći na klupu Zmajeva i dalje je pod upitnikom, no izbor je sužen na dva imena - Sergej Barbarez i Ivaylo Petev. 

O Barbarezu ne treba trošiti riječi. Navijači ga toliko vole da su spremni zanemariti i to što nema trenersko iskustvo, za razliku od Peteva koji je, s druge strane, vodio već reprezetaciju Bugarske, Ludogorets, Dinamo, Omoniju, AEL Limassol,  Al Qadisiyah, Jagielloniju... Daleko najuspješniji je bio s Ludogoretsom koji je po prvi put u historiji uveo u 1. ligu i kasnije osvojio pet trofeja (od toga dvije titule prvaka), AEL je zatekao na sedmom mjestu i na kraju došao do toga da se do zadnjeg kola bori za titulu, a iz epizode na Kipru vrijedi izdvojiti i pobjedu nad Zenitom u Ligi prvaka. Na suprotnoj strani bila su imena poput Hulka, Danija, Witsela...

Pokušali smo razgovarati sa Petevom o aktuelnoj kandidaturi za selektora reprezentacije BiH, ali o tome, barem sada, nije želio govoriti.

"Ne, ne... Najbolje da sačekamo još koji dan i da vidimo šta će biti", kazao je Petev na tečnom bosanskom jeziku.

Uz to, Petevu na ruku ide i to što poznaje mentalitet ovdašnjih igrača. U Zagrebu je sarađivao sa Arminom Hodžićem koji je tada bio prvi strijelac HNL-a te Amerom Gojakom kojeg je prvi gurnuo u vatru, a iz igračkih dana ostalo je i prijateljstvo sa Emirom Obućom.

"Emir i ja smo bili cimeri, stalno smo provodili vrijeme, a prijateljstvo je ostalo i nakon što su nam se putevi razišli. Sjećam se kada je tek došao u Litex. Znam kako se osjeća stranac, da nije lagodno biti van svoje zemlje i zato sam ga odmah stavio ispod ruke i rekao: 'Sada si moj prijatelj!'. On je sjajan čovjek."

I sa Obućine strane su hvalospjevi.

"Bio sam Ivajlov gost kada je vodio Dinamo i mogao sam da se uvjerim koliko je ozbiljan i predan poslu. Dosta komunicira sa igračima. Znamo da se na ovim prostorima ne može zaraditi kao u svijetu, ali Ivajlu je to nebitno, u pitanju je sportski motiv i želja da napravi rezultat", kaže jedan od najboljih napadača Sarajeva u poslijeratnoj historiji.

"Guglajući" Ivajlovo ime mogu se vidjeti i tekstovi iz 2017. godine u kojima je govorio da mu je najdraži pjevač, ni manje ni više, nego - Dino Merlin.

"Dino je moj omiljeni pjevač. U autu imam njegove CD-ove, neke mi je baš on poklonio kada sam dolazio ranije u Sarajevo. Ja sam njemu tada poklonio Dinamov dres s njegovim imenom", dodaje Petev.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kako o kandidaturi nije bilo govora, interesovalo nas je i šta ga je još dojmilo u Sarajevu.

"Ćevapi (smijeh). I u Bugarskoj postoji nešto slično, zove se kebapche, ali meni su bolji ovi vaši", dodaje kroz šalu Petev.  Osim Peteva i Barbareza, kao kandidati još se spominju Aljoša Asanović, Marco Simone, Mehmed Baždarević, Husref Musemić, Amar Osim... Ko će biti novi selektor saznat će se na posebnoj sjednici koja je zakazana za 28. decembar.

Top Komentari

milanribar
Smeće, jedino gdje je imao uspjeha je Bugarska mafijaska liga dok su se namjestale utakmice. Navijaci Levskog ga skinuli golog na press konferenciji po tome je najvise poznat. Najgori trener Dinama u novijoj historiji. Nula uspjeha van Bugarske. I to nam dovodite ? A vi novinari sutite. Bando.
26 6
Sadik82
Jedini trener koji je sa Dinamom uspio zavrsiti 2 u Hrvatskoj posljednjih 15ak god. Za to bas moras bit posebna klocina od trenera.
19 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi