Iznenađenje na vrhu: Znate li koji klub u Evropi zarađuje najviše novca od TV prava?
Kada vidite koja je Roma, a koji Milan na ovoj listi - shvatit ćete da se vremena mijenjaju i da se stvarno ne živi od stare slave

Real Madrid nije na prvom mjestu

Iznenađenje na vrhu: Znate li koji klub u Evropi zarađuje najviše novca od TV prava?

Najveći evropski klubovi gotovo da egzistiraju zahvaljujući ogromnom novcu koji zarađuju na osnovu TV prava.

Ako govorimo o ligama petice, nije nikakva novost da ubjedljivo prednjači Premier liga, koja od TV prava godišnje zaradi oko 2,2 milijarde funti. Mogućnost gledanja prenosa engleske lige imaju čak 4,7 milijarde ljudi, a većini klubova iz tamošnjeg prvenstva novac od TV prava čini više od 50 ili 60% ukupnog godišnjeg budžeta.

Međutim, veliko je iznenađenje da engleski timovi nisu ni blizu vrha ako posmatramo klubove pojedinačno. U posljednjih pet godina, najviše novca od TV prava neočekivano je zaradio Juventus - čak 406 miliona eura.

Možda nije ni toliko iznenađenje što na vrhu nije neki engleski klub, ali interesantan je podatak da je Real Madrid, uprkos četiri osvojene titule Lige prvaka u posljednjih pet godina, na drugom mjestu sa velikih 46 miliona eura manjom zaradom od Juventusa (360 miliona).

Na trećem mjestu je PSG (299), na četvrtom Bayern (284), dok petu poziciju drži Manchester City koji je sa 279 miliona zarade najuspješniji klub na ovoj listi. Barcelona je šesta i zaradila je dva miliona manje od Građana.

Kako je moguće da Real nije na prvom mjestu? UEFA-in "market pool" klubovima podijeli 580 miliona eura u jednoj sezoni samo od TV prava i to ovisno o tome koliko je određena zemlja atraktivno tržište za Ligu prvaka, koliko je klub odigrao utakmica u ovom takmičenju i koji je plasman ostvario u nacionalnom prvenstvu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Stoga, na tabeli se može lako uočiti i kako dobro kotira Roma na ovoj listi, gdje zauzima osmo mjesto sa čak 227 miliona eura zarade u posljednjih pet godina na osnovu izuzetnih rezultata u prošloj sezoni Lige prvaka, te popratnih faktora koje smo naveli iznad.

Roma, kojoj je to polufinale drugi najveći uspjeh u Ligi prvaka u historiji, zaradila je 227 miliona eura a Milan, koji je sedam puta osvojio ovo takmičenje, zauzima tek 44. mjesto sa 52 miliona zarade za pet godina. Dokaz da se vremena mijenjaju i da stara slava više ne igra nikakvu ulogu, makar ako pričamo o finansijama.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

donettito
Roma je igrala finale lige prvaka, glupi pokusaju novinara
3 45
Edin Merlin
Juve je bio i ostao institucija !
37 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi