"Iznenađuju me komentari da ne volim Džeku, pa rekao sam da je najtalentovaniji?!"

Slobodan Pavković za SportSport.ba

"Iznenađuju me komentari da ne volim Džeku, pa rekao sam da je najtalentovaniji?!" · Intervju

"Pa, može se reći da je ovo najbolja sezona ikada Lige prvaka, ali također i da se mora nešto napraviti po pitanju sudijskih grešaka koji svojim odlukama direktno utiču na ishode utakmica", rekao je između ostalog u razgovoru za portal SportSport.ba dojučerašnji član stručnog štaba reprezentacije Srbije i gost komentator TV Arena sport za utakmice Lige šampiona, Slobodan Pavković.

Pavković je nekadašnji jugoslovenski fudbaler koji je između ostalog sa mladom reprezentacijom bivše nam države bio prvak Evrope, igrao je za Vojvodinu i Partizan, a donedavno je bio član stručnog štaba Slavoljuba Muslina i Mladena Krstajića u reprezentaciji Srbije.

Trenutno je najpoznatiji kao gost komentator Arene sport pred prenose utakmica Lige šampiona, a za naš portal je govorio o aktuelnoj sezoni najelitnijeg fudbalskog takmičenja, predviđao je ishod finalne utakmice itd.

"Pa, moglo bi se reći da je ovo najbolja sezona ikada u Ligi prvaka. Odmah mi pada na pamet Real Madrid koji je do finala došao gostujućim pobjedama protiv PSG-a, Juventusa i Bayern Minhena. Zbog toga smatram da su se ove sezone postavile nove norme. Domaći teren i publika nemaju toliku prednost kao prije i to je jedan od novih momenata. Jedino za Romu možemo reći da je izuzetak od tog novog pravila. Real Madridu je ovo takmičenje služilo za vađenje. U La Ligi su davno izgubili šansu za titulu, pa su u Ligi prvaka pokazali nadmoć, ja bih rekao i zato im dajem prednost u finalu protiv Liverpoola".

Čini se da su sudije mnogo uticale na rezultate nekih utakmica i da je suđenje bilo možda i gore nego ikada.

"Ja sam u šali za vrijeme analiza rekao da je fudbal igra džentlmena i da sudija na samim počecima nije ni postojao. Da kapiteni treba da rješavaju eventualne probleme na terenu. Sudija je očito taj koji kvari igru. Oni dijele pravdu, ali su nepravični i tu mora nešto da se uradi. Sudijska organizacija ne prati razvitak fudbalske igre, a sudije svojim greškama direktno utiču na rezultat. Ja moram reći da sam ja za to da se uvede video tehnologija koja bi nam donijela objektivnije suđenje. Ovako sudije namjernim ili nenamjernim odlukama mogu da direktno utiču na rezultat".

Naravno, dotakli smo se i napadača Rome i bh. kapitena Edina Džeke. Brojni navijači iz Bosne i Hercegovine bili su iz nekog razloga ljuti na Pavkovića zbog toga što navodno ne voli Džeku, a poznati komentator Sabahudin Topalbećirević se čak oglasio na Facebooku povodom toga.

"Ovaj tzv. 'gospodin Pavković', komentator u studiju Arene sport, koji nikad ništa ne kaže sto se već ne zna, ne podnosi Salaha, a tek što ne voli Džeku to je baš degutantno. Koji on razlog ima, to samo on zna ali je baš ružno", napisao je popularni Baho nakon prve utakmice Liverpoola i Rome. Pavković se iznenadio kada smo mu rekli za pomenuta negodovanja.

"Kako me to izneađuje...Taj komentar ne pije mnogo vodu jer sam ja poslije revanša Rome i Liverpoola rekao da je Džeko od 22 fudbalera na terenu najtalentovaniji. Meni je meč protiv Šahtara već nagovijestio šta će se dešavati do kraja sezone. Ja ako kažem da je najtalentovaniji, onda ta njihova priča ne pije mnogo vodu", poručio je Pavković.

On je svojevremeno sedam godina proveo u Singapuru gdje je bio tehnički direktor fudbalske Federacije. Za naš portal objašnjava razliku između tamošnjeg i fudbala u Evropi.

"Uglavnom sam bio zadužen za mlađe kategorije. Postoji značajna razlika između fudbala u Evropi i Aziji. Fudbalska tradicija je velika stvar koja razdvaja ta dva kontinenta. Ta tradicija daje kvalitet i zahvaljujući iskustvu fudbal napreduje. Tamo je riječ o mladoj Federaciji i ne postoji fudbalska kultura i ne može se to preko noći promijeniti, nema prečica za tako nešto. Tu treba proći vrijeme koje će na kraju kvalitet iznjedriti. Japan i Južna Koreja su u Aziji otišli jako daleko, izuzetno su vrijedni i približavaju se kvalitetu Evrope".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Video analiza ili video skauting su jako rijetko zastupljeni među klubovima i reprezentacijama BiH i regiona, a to je upravo ono čime se bavi Pavković. On kaže da svaka ekipa koja to ne koristi, zaostaje za ostalima i da se bez toga više ne može.

"Dokazati nešto je najlakše kada se to pokaže činjenicama. Tako da se ja video analizama bavim dugo, čak sam napravio i neki svoj način rada toga. Govoriti o video analizi kao o potrebi za fudbal je nepotrebno to je ono što se mora. Meni je to lično jako veliko zadovoljstvo i svakodnevni dio posla. Evropski klobovi imaju više ljudi koji se bave video analizom. Sve se prati, napadačka analiza, odbrambena, tranzicija iz odbrane u napad, ima jako puno posla. Ne baviti se time, prosto nije ozbiljno u današnje vrijeme", zaključio je za kraj Pavković na kraju razgovora za SportSport.ba.

Top Komentari

Korisnik
Sabahudin Topalbećirović je bruka za novinarstvo
23 8
Chupy
Koji si ti kreten jarane! NAJTALENTOVANIJI, to se moze reci za igraca kojemu pocinje karijera, kojemu je 17-18 godina, pa mu zbog njegovog talenta predvidjeti dobru karijeru. A za TOP igraca, igraca koji je dominirao u 3 najjace evropske lige, tako reci, to samo moze budaletina izvaliti. Malo se emancipuj jarane, mozda si se htjeo drugacije izraziti, pa sam sebe a Bgmi ni mi te nismo skontali. Sto bi mi rekli, ne znamo jesi li pošao ili došao!
12 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi