"Ja sa 18 godina pijem kafu, a ovi danas momci odmah u teretanu..."

Sjajni veznjak u čudu

"Ja sa 18 godina pijem kafu, a ovi danas momci odmah u teretanu..."

A. Čaušević

Fudbal se posljednjih godina značajno promijenio, a značajno je pomjerena i dobna struktura među fudbalerima. 

Danas mnogi klubovi pa i reprezentacije u seniorskim selekcijama imaju tinejdžere koji u ranim 20-im steknu veliko iskustvo što prije jedno ili dva desetljeća definitivno nije bio slučaj.

Značajno se povećao intenzitet, dosta toga se svodi na fizičku pripremljenost pa su kondicija, izdržljivost i fizička sprema postali možda i ključni faktori za uspjeh.

O tome je govorio i Thiago Alcantara, sjajni veznjak Liverpoola koji je iznenađen svim što vidi u reprezentaciji Španiji.

"Primjetio sam to u reprezentaciji. Mladi koji dođu su brzi, puni su želje i dobro pripremljeni. Ja kad sam imao 18 godina bio bih kafu, sjedio, razgovarao i otišao na trening."

"Sada 30 ili 45 minuta prije treninga oni se pripremaju u teretani i rade vježbe za jačanje snage", dodao je veznjak Liverpoola.

"Fudbal je sada brži, fizički zahtjevniji. Fudbaleri rade viiše stvari i brže. Svi se razvijaju u tom smjeru. Kreator igre koji je sporiji, iako ima nevjerovatnu tehniku, nema priliku da se okrene."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Zato oni što nisu brzi s nogama moraju to biti psihički. To je kao u životu. Morate se adaptirati. Fudbaler se razvio u smjeru da igrači više razmišljaju o timskom djelovanju nego o učinku pojedinca", smatra reprezentativac Španije.

Iako brzina nije njegova jača strana Alcantara je uspjeva da se izbori sa svim izazovima i već duže vrijeme je među najboljim veznjacima svijeta. 

Top Komentari

emanuelmacron
NIje tacno to je pokusaj da talenat nadomjestis snagom to je krkansko,razmisljanje;mozes ti trcat sto nasat a pametan igrac se dobro postavi i ti trci al bez lopte,to se najbolje vidilo madjarska porual ,madjari su trcali ko konji ali ih nakraju mudri portugal rasu i to ubjedljivo,
2 6
Random123
U fudbalu je danas svega previse, novca,treninga,utakmica, previse su fudbaleri u centru paznje, idealiziraju se, odavno je fudbal izgubio tu dušu i čar, sad je u biti vise postao navika, a prije je to bila ljubav
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi