Beckham je molio Fergusona da ne prodaju tog igrača: "Ne mogu vam objasniti kakav šok je to bio"

Fergie se kajao kasnije, ali prekasno je bilo

Beckham je molio Fergusona da ne prodaju tog igrača: "Ne mogu vam objasniti kakav šok je to bio"

E. Čaušević

Sir Alex Ferguson nije u svojoj trenerskoj karijeri pravio mnogo grešaka, ali ima situacija za koje i sam zna da je tada morao da donese drugačije odluke.

Ferguson je preko 20 godina proveo na klupi Manchester Uniteda i s ovim klubom uspio je da osvoji sve što je mogao. Imao je nekoliko zaista fantastičnih ekipa tokom boravka u Unitedu, te je otkrio veliki broj sjajnih fudbalera.

Svoju "vladavinu" Evropom Ferguson je počeo sredinom 90-tih prošlog vijeka, a kruna na sve to stigla je 1999. godine kada je Manchester United osvojio Ligu prvaka nakon nevjerovatne pobjede protiv Bayerna sa 2:1.

Manchester United je tada imao zaista nevjerovatnu ekipu koja će ostati upisana zlatnim slovima u historiju ovog kluba. U toj ekipi bio je i legendarni defanzivac Jaap Stam koji je bio stub odbrane Crvenih đavola.

Stam je u United stigao na ljeto 1998. godine iz PSV-a za 18 miliona eura i pokazao se kao fantastično pojačanje. Međutim, nakon tri godine na Old Traffordu svi su ostali u šoku jer ga je klub odlučio prodati.

The transfer that stunned football in a season Manchester United's history  changed forever

Oglasi

Manchester United je na ljeto 2001. godine saopštio da je Stam prešao u Lazio za 26 miliona eura, a nikome nije bilo jasno zašto su prodali fudbalera koji je bio jedan od najvažnijih igrača u ekipi.

No, nakon toga pojavile su se mnoge priče, a glavni razlog za Stamov odlazak je upravo Ferguson. Naime, tada je Mirror objavio neke isječke iz Stamove autobiografije koje se nisu svidjele treneru Uniteda i on je poručio čelnicima kluba da prodaju Nizozemca.

Stam je pokušao da objasni Fergusonu da u svojoj knjizi nije napisao ništa loše, te su čak u njegovu odbrani stali ostali igrači Uniteda, ali uzalud. Kasnije je Ferguson priznao da je pogriješio, ali bilo je prekasno za kajanje.

Nekadašnji igrač Uniteda ponovo je pričao o svemu što se dešavalo 2001. godine, te je otkrio da ga je tada zvao i David Beckham koji je molio Fergusona da ne proda Stama, ali ni to nije upalilo.

"Kada sam stigao u Rim dobio sam poziv od Beckhama. Igrači su pričali o meni i dali mi podršku i rekli da trebam ostati. Moj odlazak je bio šok za sve jer niko nije očekivao da će me prodati. Bilo je lijepo čuti da me podržavaju i to samo pokazuje koliko smo svi povezani bili u ekipi", počeo je Stam i nastavio.

Oglasi

"Bilo mi je teško što sam morao da idem, ali zbog cijele situacije to je bilo najbolje rješenje. Beckham je molio Fergusona da me ne prodaje i da me ostave u klubu, ali je on to odbio. Čuo sam sada da se kaje zbog toga, ali prekasno je za takve riječi".

Stam se osvrnuo i na spornu situaciji oko Mirrorove objave tada koja mu je napravila haos u karijeri i na kraju bila kobna za njegov status na Teatru snova.

"Kupili su prava da objave neke dijelove iz knjige, ali su mogli samo da odlučuju kakve naslove će stavljati i znao sam da se sprema nevolja. Izvukli su iz konteksta mnogo stvari i čak sam pričao prije toga s njima da stave normalne naslove i da ne izmišljaju probleme gdje ih nema, ali me nisu poslušali".

"Nisam noćima spavao jer sam razmišljao o tome šta će napisati. Ferguson mi je govorio tada da se ne brinem, ali kada su novine objavljene sve se promijenilo. To je bilo jutro pred utakmicu i šef je odmah htio da priča sa mnom jer nije bio sretan s onim što je pročitao".

"Nakon utakmice sam otišao kući i ujutro došao u njegov ured. Objašnjavao sam mu da su oni izvukli sve iz konteksta i da to nisu prenijeli kako piše u knjizi, ali uzalud. Nije bio sretan zbog svega toga. Sedmicu kasnije nisam bio u sastavu za Blackburn. Nazvao me tog dana i rekao da je najbolje da ne igram zbog svega što se dešava nakon tih objava Mirrora".

"Mislio je da će se sve smiriti ako ne budem igrao, ali su već tada oni odlučili šta će da urade. Sedmicu kasnije agent me nazvao i rekao mi da su me prodali. Nisam mogao da vjerujem šta se dešava. Nakon toga me nazvao i Ferguson i pitao gdje sam jer sam živio blizu njega. Rekao mi je da svratim da popričamo i to sam uradio.

"Sreli smo se na benzinskoj pumpi i razgovarali. Kada sam stigao ušao je u moj automobil i saopštio mi da je klub prihvatio ponudu Lazija i da su me prodali. Ne mogu vam ni dan danas opisati kakav je to šok bio za mene. Otišao sam kući, spakovao se i krenuo za Rim. Nisam očekivao da ću baš tako završiti priču u Manchester Unitedu".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Legendarni defanzivac je za Lazio igrao naredne tri godine, a potom je potpisao za Milan. U dresu Rossonera je nastupao dvije sezone, te se na ljeto 2006. godine vratio u Nizozemsku i odigrao je jednu sezonu, a nakon toga je završio karijeru.

Stam je u dresu Manchester Uniteda odigrao ukupno 127 utakmica, te je uspio zabiti jedan pogodak i dodati tri asistencije. S Unitedom je osvojio tri titule prvaka Engleske, Ligu prvaka i FA Cup.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije