Veliki Stam je "postrojio" Ibru i Vieiru, a zbog njegovog najvećeg straha mu se svi smiju

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito

Veliki Stam je "postrojio" Ibru i Vieiru, a zbog njegovog najvećeg straha mu se svi smiju

A. Čaušević

Pokojni Siniša Mihajlović je u svojoj autobiografiji "Utakmica života", otkrio najveći strah legendarnog Jaapa Stama, neustrašivog nizozemskog štopera koji opravdano ima reputaciju najsnažnijeg štopera u historiji fudbala. Iako je na terenu bio neustrašiv, zbog jedne stvari je vrlo često bio meta ismijavanja, ali iza leđa jer mu se rijetko ko usuđivao istinu reći u lice. 

Stam je tokom karijere između ostalih igrao za Manchester United, Lazio i Milan. Sir Alex Ferguson je njegovu prodaju 2001. godine u redove rimskih Nebeskoplavih okarakterisao kao najveću grešku u svojoj karijeri.

Legendarni Nizozemac se u Rimu zadržao tri godine, između ostalih tada je dijelio i svlačionicu sa Mihajlovićem koji je u svojoj autobiografiji otrkio detalje zanimljive anegdote.

Koliko god to zvučalo čudno i neobično, ali Stam ne zna plivati. Iako se radi o mišićavoj gromadi visine 190 cm jednostavno se boji vode i drži se plićaka.

Stam je na terenu predstavljao strah i trepet za sve

"Nakon nekoliko utakmica u sezoni, Jaap je bio pozitivan na nandrolon. U svlačionici je bio bijesan: srušio je zid od gipsanih ploča i srušio ga. Izgledalo je kao Hulk.

Tvrdio je da nije ništa uzeo. Uvijek smo mu vjerovali. I zato...nađite nekoga ko je u tom trenutku sposoban optužiti ga za suprotno!

Oglasi

Rečeno je da se nandrolon koristio za izgradnju mišićne mase, ali on nije mogao biti veći nego što je bio.

Kad bi Stam nekom uklizao klizeći onda bi taj igrač rizikovao život, ako bi vas dohvatio završili biste na tribini. Međutim, izvan terena je bio stvarno dobar momak.

Blago, čak umiljat, unatoč ubojitom licu. Jedno ljeto bili smo na pripremama u Kalabriji sa porodicama. Neki igrači su bili u bazenu, neki u baru.

Odlučili smo otići na more i potražiti Jaapa. Ali nismo ga pronašli.

Okrenem se i vidim ga kako sjedi u bazenu za veslanje, dubokom ne više od pola metra, među djecom ostalih igrača koja su bila visoka možda do koljena.

Oglasi

'Jaap, dođi, idemo se kupati u moru.'

Raznježio me tihi odgovor: 'Ne, hvala, ti idi, ja ću ostati ovdje. Ne znam plivati, bojim se vode.'

Nevjerovatno. Pa se i on, kao i svi drugi, nečega bojao", napisao je Mihajlović.

Tokom karijere dok je igrao za reprezentaciju Nizozemske Stamu su za vrijeme utakmice na klupi šili ranu iznad oka i to bez anestezije.

Potražite više informacija na temu Serie A:

To dovoljno govori koliko je snažan i neustrašiv zbog čega su mnogi ostali u čudu nakon informacije da se plaši vode i da ne zna plivati.

Zaista zvuči nevjerovatno za čovjeka koji je na terenu znao "postrojiti" takve buntovnike kao što su Patrick Vieira ili Zlatan Ibrahimović. Međutim jasno je da niko nije savršen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi