Gledao je u smrt i drhtao od straha: Napravio je Stamu što niko nije, pogledajte kako je završio

Preblijedio je u sekundi

Gledao je u smrt i drhtao od straha: Napravio je Stamu što niko nije, pogledajte kako je završio

A. Čaušević

Jaap Stam je svojevremeno bio jedan od najboljih štopera svijeta.

Itekako snažan i agresivan u svakom duelu holandski defanzivac je svojom pojavom sijao strah među protivničkim igračima.

Tokom karijere je nastupao za velikane poput Manchester Uniteda i Milan, dok je jedan dio karijere proveo i u Laziju.

Upravo kada je igrao za rimske Nebeskoplave učestvoao je u jednoj situaciji o kojoj se priča i 20 godina poslije.

Rijetki su igrači koji su se smjeli suprostaviti Stamu, a oni koji bi to uradili završavali bi loše. Na svojoj koži je to osjetio bivši igrač Ancone, Pietro Parente.

Na jednom meču Stam je oštro startao na Parentea koji mu nije ostao dužan te ga je pokušao nagazati što je razljutilo Nizozemca.

Oglasi

Korpulentni Staam je ustao te uhvatio Parentea za vrat koji je preblijedio od straha i izgledao je poput čovjeka koji gleda u smrt.

"Ja sam pogriješio što sam tako reagovao, ali da sam ja uradio ono što je Stam dobio bih osam mečeva supsenzije. Bilo me strah i da nisam pomjerio nogu, slomio bi mi je", ispračao je Parente svojevremeno.

Fergusonova najveća greška

Stam je svaku od svoje tri sezone s Manchester Unitedom završio kao prvak Premier lige, osvojio i Ligu prvaka, FA kup i s vremenom su ga mnogi proglasili najboljim odbrambenim igračem u historiji Uniteda, bez obzira što su kasnije i Rio Ferdinand i Nemanja Vidić bili savršeni na tim pozicijama.

Njegova prodaja bila je užasna pogreška u procjeni legendanog Sir Alexa Fergusona, tolika da ju je kasnije bio prisiljen i sam javno priznati.

"Dobili smo ponudu od Lazija, 25 miliona za središnjeg defanzivca koji je imao 29 godina", rekao je Ferguson za Daily Mirror, pa je dodao: "To je bila ponuda koju nisam mogao odbiti. Ali u igračkom smislu to je bila velika pogreška... U to vrijeme on se upravo vratio nakon Ahilove povrede i mislili smo da je upravo malo izgubio na kvalitetu i snazi, ali je on bio savršen...".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Stam je kroz karijeru još igrao za Zwolle, Cmabuur, Willem II i PSV, igrao je važnu ulogu u reprezentaciji Nizozemske od 1996. do 2004. godine, a posljednjih godina gradi trenersku karijeru.

Bio je trener u mladom timu Ajaxa, zatim je trenira Reading u Engleskoj, pa u svom bivšem klubu Zwolleu, bio kratko u Feyenoordu, a prošle sezone vodio je Cincinnati u MLS-u.

Top Komentari

Chico
Debil, mogo covjeku slomiti nogu, pa se onda jos kurci. Trebo ga je ovaj makar odgurnuti od sebe p*cka mu materina
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi