"Profa" bez hrabrosti: Utakmice na ispadanje bolna tačka Jakirovića

"Profa" bez hrabrosti: Utakmice na ispadanje bolna tačka Jakirovića · Komentar

Adnan Beganović

Trener Zrinjskog Sergej Jakirović u tri evropska meča u dosadašnjoj trenerskoj karijeri nije upisao pobjedu.

Aktuelni bosanskohercegovački prvak, mostarski Zrinjski, nije uspio "preskočiti" prvu prepreku u kvalifikacijama Lige prvaka. Bolji od Plemića sa ukupnih 1:0 u dva meča bio je Sheriff.

A, mogao je Zrinjski proći, samo da je, prije svega šef stručnog štaba Sergej Jakirović imao više hrabrosti. U 180 minuta, kada se sve oduzme i sabere, Plemići su, ako ne bolji, onda bili ravnopravan rival moldavskom prvaku, a poljednja četvrtina dvomeča, odnosno drugo poluvrijeme revanš susreta je pokazalo kako je trebao igrati Zrinjski.

Hrabro, otvoreno i bez respekta. Kada su igrali na taj način Bilbija i društvo su bili bolji od Sheriffa, no 45 takvih minuta nije dovoljno da se prođe prva prepreka u kvalifikacijama Lige prvaka.

Ekipa moldavskog prvaka, nije ni sjena one prošlosezonske koja je briljirala u Ligi prvaka. Igrači koji su pobjedom nad Realom šokirali fudbalsku Evropu odavno "ne stanuju" u Tiraspolu, a uzimajući u obzir način na koji si igrali Plemići u tri od četiri poluvremena, očito je da "Profa", kako mu vole tepati navijači mostarskog kluba, sa svojim saradnicima nije najbolje skautirao protivnika.

Ostat će žal za propuštenom prilikom jer pobjeda nad Sheriffom približila bi Zrinjski grupnoj fazi evropskog klupskog takmičenja, no vremena za kukanje nema. Pred Plemićima su novi evropski izazovi, a drugo poluvrijeme iz revanš susreta sa moldavskim prvakom nudi optimizam. Zapravo, to je igra i kojom je Zrinjski u prošloj sezoni "promarširao" Premijer ligom.

Oglasi

Jakirović i dalje bez pobjede u evropskim takmičenjima

Šef struke Zrinjskog, nekadašnji bosanskohercegovački prvak, trenerskim poslom počeo se baviti 2017. godine kada je preuzeo Sesvete. Osim ovog kluba i Zrinjskog u dosadašnjoj karijeri je vodio Goricu i Maribor, a računajući dva meča sa Sheriffom, u evropskim takmičenjima je svoje ekipe vodio na tri susreta. I nije se proslavio.

Premijerni nastup u Evropi "Profa" je imao 27. avgusta 2020. godine u "korona" sezoni kada se u pretkolima igrao jedan meč. Kuglice su prilikom žrijebanja bile naklonjene Mariboru, klubu kojeg je s klupe tada predvodio Jakirović. U 1. pretkolu Evropa lige na domaćem terenu je Maribor snage odmjerio sa poluprofesionalnom ekipom iz Sjeverne Irske, Coleraineom. Očekivala se sigurna pobjeda Maribora, no na penale je prošla ekipa iz Sjeverne Irske. Poraz od Colerainea je poslao koštao Jakirovića s kojim je Maribor dva dana kasnije raskinuo ugovor.

Da li je i ovaj poraz možda uticao na Jakirovića, da li mu je bio u podsvijesti, pa je zbog njega bio previše oprezan u dvomeču sa Sheriffom, pitanja su na koja odgovor zna samo trener Zrinjskog, no činjenice govore da u Kup susretima u dosadašnjoj karijeri Jakirović nije imao uspjeha.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ukupno je u svojoj trenerskoj karijeri Jakirović odigrao 13 Kup susreta (nacionalni kupovi i evropska takmičenja) uz skor od šest pobjeda (pet protiv niželigaša), isto toliko poraza i jednog remija. A, zanimljivo je i to da je Zrinjski dosad vodio u pet Kup mečeva i upisao je samo jednu pobjedu i to protiv niželigaša Svatovca iz Poljica. Sarajevo, Sloboda i Sheriff su bili kobni po Jakirovićev Zrinjski.

No, pomenutu statistiku koja mu ne ide na ruku, Jakirović treba što prije zaboraviti jer već za nekoliko dana sa svojim izabranicima ima nove izazove. Aktuelni prvak Albanije, Tirana, protivnik je Zrinjskog u 2. pretkolu Konferencijske lige. Biće teško, no ukoliko ponove igru iz drugog poluvremena revanš susreta sa Sheriffom, Plemići se imaju pravo nadati prolasku u narednu fazu.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Lenox
Zrinjski prvak sa 30+ bodova u ako ne u najgoroj sezoni PL zadnjih 15 godina. Evropa je mjerilo za svaki nas klub. Zrinjski je generalno katastrofalan u Evropi.
11 2
milivoje
Sheriff izbacio i Dinamo i Zvezdu i Zrinjski samo im Željo očitao lekciju,da se zna!
7 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi