BiH u drugom šeširu: Određene su jakosne skupine žrijeba kvalifikacija za Euro 2024

Zmajevi izbjegli dvije velesile

BiH u drugom šeširu: Određene su jakosne skupine žrijeba kvalifikacija za Euro 2024

A. Čaušević

UEFA je odlučila da uoči žrijeba kvalifikacija raspored u šest jakosnih skupina.

U žrijebanju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 9. oktobra u Frankfurtu naći će se ukupno 53 reprezentacije pošto Njemačka kao domaćim ima osiguran direktan plasman, dok je Rusija suspendovana i nema pravo nastupa.

Ukupno će biti deset kvalifikacionih grupa od kojih je sedam grupa sa pet selekcija, te tri grupa te tri grupe sa šest selekcija.

Za određivanje jakosnih skupina u obzir se uzeo konačni poredak u tek završenom izdanju Lige nacija prema kojem BiH završila na 18. mjestu i naći će se u drugom šeširu.

Prvi šešir će biti podijeljen u dvije podgrupe i to onu sa učesnicima finala te onu sa preostalih šest najboljih reprezentacija iz Lige A Lige nacija.

Važno je reći da će reprezentacije učesnice finala biti automatski raspoređeni u grupe sa šest reprezentacija. Šeširi dva, tri, četiri i pet broje po 10 reprezentacija, dok su u šestom šeširu tri reprezentacije.

Oglasi

Prvi šešir: Nizozemska, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Poljska.

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Armenija.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska ostrva, Sjeverna Makedonija.

Peti šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati po dvije proplasirane reprezentacije iz svake grupe, dok će preostala tri učesnika biti poznata nakon baraža.

Top Komentari

semirM
Mađarska Bosna i Hercegovina Rumunija Farska Ostrva San Marino...top grupa
4 0
rodjeni95
Steta ne možemo Finsku izvuci cc
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi