S 23 je dotakao vrh, ali ubrzo je za ovog dječaka krenuo strmoglav pad
Prepoznajete li dječaka sa slike? Nekada je bio velika zvijezda.

Fudbalski put je nekad surov

S 23 je dotakao vrh, ali ubrzo je za ovog dječaka krenuo strmoglav pad

E. Ganibegović

Kroz historiju smo se nagledali fudbalera koji bljesnu, naprave neki veliki transfer, a zatim propadnu. Lionel Messi i Cristiano Ronaldo traju jako dugo i po tome su definitivno najbolji, od naših fudbalera to je Edin Džeko, no jednostavno mnogi za to nemaju sreće, upornosti, želje i čega već sve ne.

Jedan od onih kojem to nije uspjelo za rukom jeste protagonista današnje priče. S 23 godine je ostvario transfer u najveći klub u historiji fudbala, no ubrzo je za njega uslijedio strmoglav pad i sada se nalazi u Grčkoj.

Već možda možete i naslutiti o kome je riječ. Naravno, radi se o Jamesu Rodriguezu, fudbaleru koji definitivno nije ispunio svoj cijeli potencijal, niti je ikada napravio karijeru kakva mu se predviđala. 

On je dijete kolumbijskog Envigada, no argentinski Banfield je prepoznao njegov talent i doveo ga u januaru 2008. godine. Prva stanica u Evropi bio je Porto koji ga je kupio 2010. godine za 7 i po miliona eura, da bi ga Monacu prodao tri godine kasnije za 37 i po miliona više.

Pružao je sjajne partije u dresu tima iz Kneževine, da bi zatim stigao nastup s Kolumbijom na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu gdje su on i njegova reprezentacija bili apsolutni hit.

Oglasi

Posebno se pamti pogodak protiv Urugvaja na tom turniru, koji je kasnije izabran i za gol godine i dobio je Puskas nagradu. Naravno, svi se vrlo dobro sjećamo najboljeg gola s turnira na kojem je nastupila  naša reprezentacija.

Kako god je svojim nastupima na tom prvenstvu transfer u Real Madrid zaradio Keylor Navas, golman Kostarike, isto to je bio slučaj i s Jamesom Rodriguezom za kojeg je Real Madrid Monacu platio 75 miliona eura.

S Real Madridom je osvojio dva puta Ligu prvaka i za takvog igrača se sigurno ne može reći da je imao lošu karijeru, no, da je mogao više, mogao je. Nakon tri godine poslan je na posudbu u Bayern s kojim je dva puta prvak Njemačke.

Nakon toga odigrao je još sezonu u dresu Real Madrida prije nego što je u besplatnom transferu prešao u Everton. Ni tamo se nije najbolje snašao, pa je u ljeto 2021. godine uslijedio prelazak u katarski Al-Rayyan za osam miliona eura.

Potražite više informacija na temu Super League:

Samo godinu dana izdržao je u zemlji koja je 2022. godine organizovala Svjetsko prvenstvo, da bi se na početku ove sezone skrasio u Grčkoj gdje je potpisao za Olympiacos. A tek mu je 31 godina.

Dok njegove kolege poput Lionela Messija, Luke Modrića, Sergija Ramosa, Edina Džeke i drugih, suvereno gaze ka četvrtoj deceniji života, a i dalje igraju na najvećem nivou, on definitivno ne može biti zadovoljan time što u najboljim igračkim godinama igra u, u evropskim okvirima, prosječnom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi