Totalna cenzura u Kataru, ako igrači na pressici kažu dvije riječi ne mogu igrati utakmice!

Poznati defanzivac se požalio

Totalna cenzura u Kataru, ako igrači na pressici kažu dvije riječi ne mogu igrati utakmice!

A. Čaušević

Ono što se čini potpuno bezazlenim je napravilo veliki problem u Kataru. Da je situacija napeta najbolje govori i kontrolisana izjava poznatog defanzivaca koji o sada već famoznoj temi nije smio ništa reći u strahu da ne bi bio kažnjen zabranom igranja utakmica. 

U Kataru je prije nekoliko dana počelo 22. Svjetsko prvnestvo. Dešavanja na terenu su u sjeni nekoliko kontorverznih odluka FIFA. Iako politici i promociji ličnih stavova nije mjesto na terenu, na ovogodišnjem Mundijalu se dešava suprotno.

Kako u Kataru vladaju islamski zakoni upotreba alkohola kao i homoseksualnost su zabranjeni u toj zemlji pa je samim tim zabranjeno i promovisanje podrške LGBTQ populaciji.

Kapiteni nekoliko reprezentacija su željeli igrati sa kapitenskim trakama na kojim je ispisalno One Love kako bi izrazili zasutavljanje diskriminacije bilo kakve vrste, pogotovo prema LGBTQ populaciji.

Među kapitenima sa famoznom trakom trebao je biti i Jan Vertonghen, ali to neće biti slučaj. Kakva cenzura vlada u Kataru potvrđuje i izjava ovog iskusnog defanzivca koji u strahu od suspenzije nije želio davati bilo kakav komentar.

Oglasi

Praktično ukoliko bi igrači na pressicama izgovorili riječi "One Love" što u prevodu na bosanski jezik znači "Jedna ljubav", bili bi kažnjeni.

"Ako date izjavu dok nosite traku to znači da kažnjavate sebe. Ne osjećam se ugodno i to dovoljno govori", kazao je Vertonghen te nastavio:

"Mi smo meta i bojim se da ako kažem nešto na ovu temu moža neću moći igrati i to je situacija koju nisam nikad iskusio u fudbalu i nadam se da je nikad više neću iskusiti jer nije dobro."

"Kontrolisani smo. Ne volim da dajem političke izjave. Ovdje smo da igramo fudbal i ako ne možemo to zbog normalnih izajava poput 'ne diskriminaciji' ili 'ne rasizmu' i to ne možemo reći, šta ćemo onda?"

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ne bih trebao govoriti ništa više na ovu temu jer želim igrati u prvoj utakmici i stat ću na ovome i to dovoljno govori", dodao je Belgijanac.

Podsjećanja radi, osim Belgije još šest evropskih selekcija je željelo igrati sa "One Love" kapitenskom trakom, ali im je to zabranjeno. U pitanju su reprezentacije Njemčke, Danske, Velsa, Engleske, Nizozemske i Švicarske.

Top Komentari

K79
ne rise vertongen druze pa kako onda one novinarke i novinari nosaju trake i majice na stadionu bez ikakvih problema nisam cuo da je iko od njih deportovan, uostalom sto ti predsjednik države i političar ne nose te trake oni trebaju da obezbjede jednaka prava za sve to je njihov posao majstore a tvoj je da igras lopte, stvarno ste naporni ne malo a pogotovo ovaj portal sa debilnim bombastičnim naslovima fujj
5 1
user1663816644
Dosli na prvenstvo i zale se,a znali su to i prije.Sto lijepo prije prvenstva nisu odustali od istog.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi