Čovjek o kojem je pričao cijeli svijet večeras se vraća na veliku scenu
Janny Sikazwe iz Zambije prije gotovo godinu dana dospio je u centar pažnje svjetske javnosti zbog nestvarnih grešaka na meču AKN-a između Malija i Tunisa

Sudi na Svjetskom prvenstvu

Čovjek o kojem je pričao cijeli svijet večeras se vraća na veliku scenu

M. Šljivak

Sudija Janny Sikazwe iz Zambije imenovan je za glavnog sudiju današnje utakmice grupe F na Svjetskom prvenstvu u Kataru u kojoj se sastaju reprezentacije Belgije i Kanade.

Sudija Janny Sikazwe dobio je šansu da sudi na Svjetskom prvenstvu iako je u januaru ove godine napravio nezapamćen show na Afričkom kupu nacija.

On je na utakmici prvenstva Afrike između Malija i Tunisa postao hit širom svijeta jer je kraj utakmice svirao u 85. minuti meča.

Niko nije znao šta se dešava u tim trenucima. Sikazwe je poslao igrače prema svlačionici, ali su potom reagovali i VAR sobe i popravili su njegovu grešku, pa je meč nastavljen.

Međutim, on je igrao po svom. Isključio je igrača Malija Tourea, ugasio je VAR i nije želio da sluša šta mu pomoćnici iz sobe govore, a zatim je svirao kraj mečau 89. minuti.

Sikazwe je nakon utakmice završio u bolnici. Kao razlog haosa naveden je toplotni udar kojeg je sudija iz Zambije imao.

Oglasi

"Imao je simptome toplotnog udara i dehidracije. To je uzrokovalo da se pogubi i da odsvira kraj ranije nego što je trebao. Kada je izgubio kontrolu nad utakmicom, četvrti sudija je trebalo da ga zamijeni, ali Tunis se odbio vratiti na teren", saopšteno je iz sudijske komisije Afrike.

On se potom oglasio i saopštio je kako mu je Bog rekao da završi ranije utakmicu.

"Vidio sam kako se ljudi u zemlju s dužnosti vraćaju u kovčegu. Ja sam bio blizu toga. Sreća je pa nisam pao u komu. Ljekari su rekli da mi se tijelo nije hladilo i da sam bio na korak od toga da padnem u komu. Tu bi bio kraj. Bog mi je rekao da sviram kraj. On me spasio", poručio je Sikazwe.

Iako je kreator jednog od najvećih haosa u historiji fudbala, FIFA je ovog sudiju odlučila angažovati za Svjetsko prvenstvo u Kataru. On će prvi meč u Kataru suditi danas u duelu Belgije i Kanade.

Interesantno, svoj debi na Mundijalu ovaj 43-godišnjak je imao u Rusiji prije četiri godine i upravo je sudio selekciji Belgije i to duel protiv Paname u kojem su Crveni đavoli slavili s 3:0.

Oglasi

Nadamo se da danas neće svirati kraj kada mu to bude volja jer to očigledno voli napraviti. Još jedan primjer viđen je prije šest godina. Zambijac je 2016. godine svirao kraj meča Nigerija - Egipat (1:1) iako je Mohamed Salah krenuo sam prema golu.

Nadoknada je istekla, ali Egipat je imao napad uz čistu situaciju za Salaha koji je krenuo sam prema golu. Ipak, potom se čula pištaljka zbog čega su egipatski fudbaleri potpuno izgubili živce.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Sve je bilo uzalud. On je sve proteste hladnokrvno odbio i odšetao se prema svlačionici i mirno je otišao kući.

Cijeli svijet će večeras sigurno pamtiti šta ovaj 43-godišnji sudija radi na terenu i ko zna, možda vidimo još neki show ovog majstora za suđenje.

Top Komentari

Klicko
Penal madrid likes this
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije