Švedski selektor je podivljao zbog pitanja: "Samo nemojte o Srbiji i svim tim s*anjima"

Sukob sa Bojanom Đorđićem

Švedski selektor je podivljao zbog pitanja: "Samo nemojte o Srbiji i svim tim s*anjima"

E. Škorić

Nakon neočekivano teškog poraza od Belgije, nogometna reprezentacija Švedske slavila je 5:0 nad Azerbajdžanom na svom terenu u Stockholmu.

Unatoč daleko boljem dojmu i uvjerljivom trijumfu, selektor Švedske Janne Andersson našao se na udaru domaćih medija i navijača, posebno zbog odluke da Jesperu Karlssonu da malo minutaže u dvije kvalifikacijske utakmice. Karlsson je odigrao samo osam minuta.

Do svađe je došlo zbog relativno bezazlenog pitanja Đorđića, koji je smatrao da je Karlsson "u formi života" i da nema smisla da je tako malo vremena proveo na terenu.

“Imao je sjajne igre prije povrede zbog koje je jesenas pauzirao pet mjeseci. Nakon povratka jedva da je zabio gol, ali polako se vraća u formu. Jučer sam s njim dugo razgovarao. Možemo razgovarati o izboru tima, možemo provesti cijelu noć pričajući o tome. Mislim da je on odličan nogometaš, ali ako bude igrao, onda će na klupi biti Alexander Isak ili Victor Gjokeres. Koji ne bi trebao igrati? Ako si ti selektor, onda vodi ovu reprezentaciju umjesto mene”, žestoko je selektor Andersson u TV studiju napao bivšeg švedskog nogometaša Bojana Đorđića, ali nije stao na tome.

"Ne mogu podnijeti ta stalna prigovaranja. Došao sam kod tebe u studio, a ti dižeš veliku buku i stalno nešto kukaš i prigovaraš. Došao sam, a vas četvorica me nastavljate napadati nakon pobjede od 5:0. "Pa, Đorđeviću, bio si igrač na ovoj razini, možda si trebao igrati za drugu reprezentaciju", dodao je Andersson.

Naravno, takve riječi selektora Švedske zaboljele su samog Đorđića, nekadašnjeg nogometaša Crvene zvezde, koji je uostalom igrao i u Engleskoj za Manchester United, ali i za Sheffield United, Glasgow Rangers...

Oglasi

Đorđić je bio i mladi švedski reprezentativac, ali nikada nije nastupao za A selekciju.

"Koga sam trebao predstavljati?" Koja druga zemlja? Možda Srbija? To misliš? Ovo je stvarno loš odgovor. Ja predstavljam ovu zemlju baš kao i vi. Užasno nizak udarac selektora jedne reprezentacije”, odgovorio je Đorđić.

Andersson je bio vidno uzrujan i borio se da ostane smiren tijekom intervjua, a u nekim se trenucima doimao istinski blizu suza.

Šveđani su opisivali intervju kao totalhaveri (otprilike kao nesreću voza), a neki su zahtijevali da Andersson podnese ostavku.

Također je bio kritiziran jer njegov odgovor nije bio ono što biste očekivali od vođe reprezentacije, za kojeg su mnogi tvrdili da bi trebao biti sposoban zadržati hladnokrvnost i odgovoriti na ovakva pitanja na profesionalan način, čak i ako se nužno ne slaže s tim.

Oglasi

Kasnije je rekao da je bilo "puno osjećaja u zraku" nakon utakmice, te da je njegova glavna iritacija bila zbog činjenice da četiri intervjuera nisu bila pozitivnija nakon pobjede od 5:0.

Andersson se kasnije opet osvrnuo na ono što je rekao Đorđiću.

“Ne znam šta sam rekao, nemojte o Srbiji i svim tim s*anjima. Ne mogu se baviti tim sr*njem. S njim sam razgovarao kao predstavnik medija. Ne unosite ništa više u ovo, ne mogu se time baviti".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

“Mogu se ispričati ako sam rekao nešto loše. Ako sam rekao nešto loše, mogu to priznati. Nemojte unositi takve stvari, to me ljuti", dodao je selektor Švedske.

Đorđić je, pak, nakon svojih komentara zatražio izvinjenje od Anderssona i reprezentacije. Dan kasnije, pretpostavlja se da je sve sada ipak drugačije i da hladne glave više niko ne misli tako. Brzo će se ovo sve zaboraviti, a Šveđane već u junu čekaju novi teški izazovi sa željom da nastave svoj put ka Euru u Njemačkoj naredne godine.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi