Izvrijeđao Đorđića, pa sazvao vanredni press: Nisam tu da se izvinjavam, zovem ga, ali ne javlja se

Novi nastup selektora Švedske

Izvrijeđao Đorđića, pa sazvao vanredni press: Nisam tu da se izvinjavam, zovem ga, ali ne javlja se

E. Čaušević

Selektor Švedske, Janne Andresson, našao se na žestokom udaru kritika zbog svađe koju je imao sa stručnim komentatorom Bojanom Đorđićem nakon pobjede protiv Azerbejdžana (5:0), te je odlučio da napravi vanrednu press konferenciju na kojoj je objašnjavao svoje ponašanje prema nekadašnjem igraču Manchester Uniteda.

Švedska je uspjela u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo da pobijedi na svom terenu Azerbejdžan sa 5:0 i dođe do prvih bodova. No, sve to palo je u sjenu nevjerovatne svađe Anderssona i Đorđića koju su mnogi gledali u direktnom prenosu nakon utakmice.

Đorđića je zanimalo zbog čega je Jesper Karlsson odigrao samo osam minuta u dvije utakmice, a Anderssonu se to pitanje uopšte nije svidjelo.

Pokušao je da objasni da se Karlsson tek oporavio od teške povrede i da u ekipi ima kvalitetnije napadače od njega. No, onda je ušao u verbalni sukob sa nekadašnjim igračem Manchester Uniteda tokom kojeg su pale zaista teške riječi.

"Ne mogu više da podnesem ta stalna prigovaranja. Lično to shvatam? Ma ne. Pa pričamo o igraču koji je ušao u igru i zabio gol iz svoje druge šanse. Došao sam vam u studio, a vi tako dižete ruku na mene i pola sata samo nešto kukate i prigovarate", rekao je selektor Švedske, a Đorđić mu je poručivao da ne treba tako da diže ton i razgovara s njim jer predstavlja Švedsku i 10 miliona ljudi.

Oglasi

"Došao sam ovdje da odgovaram na pitanja, a vas četvorica me samo napadate nešto, a pobijedili smo 5:0. Eto ti si baš bio igrač i trener na ovakvom nivou. Možda si trebao predstavljati nekog drugog", govorio je Andersson što je Đorđića izbacilo iz takta.

"Koga sam trebao predstavljati. Koju drugu zemlju? Možda Srbiju? Šta uopšte pokušavate da kažete. Je li to implicirate? To je je*eno loš odgovor. Predstavljam ovu zemlju baš kao i vi. Užasno nizak udarac od selektora jedne reprezentacije", na kraju je rekao Đorđić.

Nakon ovog nastupa pred kamerama selektor Švedske dobio je žestoke kritike, pa čak su mnogi poručili da je to bila rasistička uvreda za Đorđića. Andersson je odlučio da organizuje vanrednu press konferenciju i pokuša da sve objasni.

Priznao je da ima ogroman pritisak nakon svega, te je otkrio da je pokušao da dođe do rođenog Beograđanina i da ga je zvao i slao mu poruke, ali da se još uvijek on nije oglasio.

Oglasi

"Ono što sam uradio pred kamerama na kraju utakmice nije dobro. Ogroman je pritisak zbog toga i zato sam ovdje da kažem šta imam", rekao je Andresson na početku press konferencije i nastavio.

"Tražim Bojana, pokušavam ga nazvati i šaljem mu poruke, ali se ne javlja. Želim da objasnim svoje ponašanje, a ne da se izvinjavam. Mogu da razumijem da je on moju rečenicu shvatio na taj način, ali to nisam mislio. Mrzim rasizam i takve stvari. Izvinjavam se ako je on to shvatio na takav način, ali to nisam mislio i to nisam ja".

"Dobio sam ta pitanja i pretjerao sam. To je bilo baš loše od mene. Zbog toga želim da pričam s Bojanom. Kada sam pitao koga predstavlja mislio sam na to da li je igrač, trener ili analitičar, baš apsolutno ništa drugo od toga".

Novinari su pitali da li Andersson nakon svega razmišlja možda čak da podnese ostavku, ali ih je on brzo zaustavio i rekao da uopšte ne misli to da uradi.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Ne, ne. Imamo dobrih i loših dana svi mi. Imao sam loš dan i to je to. Bilo je kasno, osjećam se loše jer sam razočarao sam sebe. Imam veliko poštovanje prema svima i svačije mišljenje poštujem jer je to dio ovog posla. Nisam to pokazao jučer i zato sam razočaran. Nadam se da će se Bojan javiti da popričamo o ovome što se desilo", kaže Andersson.

Promo

Top Komentari

TrueStory
U trenutku bijesa bio je jako iskren. Kad se strasti smirise vaga sta je ispravno reci a sta bolje zadrzati za sebe - rasizam nego sta je?!
1 0
Panjevi7
Novinari su najveći lešinari,čast poštenim,čuče i čekaju kao lešinar na grani!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi