I Ronaldinhu je bio idol, a sada priznaje zašto nikada nije želio potpisati za neki veliki klub

Okocha je igrao u "skromnim" timovima

I Ronaldinhu je bio idol, a sada priznaje zašto nikada nije želio potpisati za neki veliki klub

Edmir Škorić

Jay-Jay Okocha je bivši reprezentativac Nigerije i jedan od najvećih u povijesti te afričke zemlje. S obzirom kakav je talent bio, mogao je da bira gdje da igra, ali je uglavnom zaobilazio one najveće klubove na Starom kontinentu.

Okocha je početkom 90-ih stigao u Evropu i zaigrao je za jednog njemačkog niželigaša, da bi odatle otišao u Eintracht Frankfurt. Potom je igroa dvije sezone u Fenerbahčeu, a vrhunac je doživio u PSG-u od 1998. do 2002. godine.

Do kraja karijere je još nastupao u Engleskoj za Bolton i Hull, te u Kataru. Definitivno je bio kapacitet za mnogo veće timove, a i htjeli su ga velikani kao što su Barcelona, Milan, Bayern ili Real Madrid. Sada otkriva zašto nije nikada potpisao za neku od tih ekipa.

Prema njegovim riječima, veće ekipe mu nisu nudile unosne ugovore. Također je priznao da ga je izbor klubova možda spriječio da bude proglašen afričkim nogometašem godine.

“Nije bilo lako afričkom igraču igrati za vrhunske klubove jer oni ne daju visoke plate. Kad vam ponude ugovor, novac je mali jer oni to vide kao uslugu", priznao je Okocha, dodavši:

“Zato sam otišao u klubove koji su me spremni platiti više. Morao sam odbiti neke ponude velikih klubova zbog problema s platam. Ali stvari su se sada promijenile, jer Afrikanci i Nigerijci dobivaju veće ugovore u inostranstvu".

Oglasi

Proglašen je viceprvakom afričkog nogometaša godine 1998., a završio je na trećem mjestu 2003. i 2004. godine.

Svojevremeno je i legendarni Brazilac Ronaldinho, koji je igrao za PSG i smatrao Okochu idolom, kazao da je Nigerijac protratio svoj talent jer je otišao u Bolton.

Ronaldinho vjeruje da bi nigerijska legenda dobila više priznanja da je otišao u Italiju ili Španiju umjesto u Englesku

“Nije mi se svidjela ta njegova odluka, barem u Italiji ili Španiji, tamo vam dopuštaju da igrate svoj vješti nogomet bez uplitanja u vašu igru. U LaLigi ili Seriji A, on bi sigurno dobio priliku igrati za veliki tim jer tamo vole vješte igrače".

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

“U Engleskoj nemate šanse igrati za veliku ekipu ako ste toliko vješti. Oni misle da to nije potrebno i sve im se bazira na fizičku snagu i disciplinu", poručuje nekadašnja zvijezda Barcelone.

Okocha je poput Ronaldinha bio izvanredan sa loptom u nogama i prepoznatljiv po driblinzima

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti