Najlakša zarada u historiji fudbala: Odigrao 48 minuta i naplatit će 28 miliona eura
Jean-Kevin Augustin trebao je biti veliko pojačanje Leeds Uniteda, ali na kraju će mu morati platiti kompletan petogodišnji ugovor iako je odigrao samo tri utakmice (Foto: Instagram)

FIFA donijela presudu u korist fudbalera protiv Leedsa

Najlakša zarada u historiji fudbala: Odigrao 48 minuta i naplatit će 28 miliona eura

Midhat Šljivak

Francuski fudbaler Jean-Kevin Augustin (25) postat će bogatiji za 28 miliona eura nakon što je Leeds Unitedu FIFA naredila da mu isplati ovu cifru zbog kršenja odredbi o ugovoru. On je za tim s Elland Roada 2020. godine odigrao 48 minuta, morali su mu potom dati ugovor što nisu učinili i to će Leeds koštati 28 miliona eura.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) naredila je Leeds Unitedu isplatu 28 miliona eura francuskom fudbaleru Jeanu-Kevinu Augustinu.

Ovaj 25-godišnji napadač stigao je na Elland Road u januaru 2020. godine iz RB Leipziga. Došao je na posudbu uz obavezu kupovine na kraju sezone za 18 miliona funti ako se Leeds vrati u Premiership, što su i uspjeli.

Međutim, kako je pandemija zahvatila čitav svijet, došlo je do popriličnih komplikacija. Ugovor o posudbi važio je do 30. juna, a sezona je okončana 17. jula, no Leeds je imao obavezu da ispoštuje dogovor.

FIFA je 2021. godine naredila isplatu 18 miliona funti RB Leipzigu. Odluka je potvrđena od Suda za sportsku arbitražu (CAS) prošlog novembra, a engleski tim je s njemačkim klubom uspio dogovoriti nešto manju cifru za isplatu i na kraju su platili 15.5 miliona funti.

Oglasi

Augustin je također odlučio tražiti svoja prava. Obratio se FIFA i tražio je da mu se isplati kompletan petogodišnji ugovor vrijedan 80.000 funti sedmično kojeg mu je Leeds garantovao otkupom ugovora od Leipziga.

FIFA je na kraju presudila u njegovu korist. Leeds mu po odluci mora isplatiti 24.5 miliona funti (28 miliona eura), ali to neće učiniti dok ponovo slučaj ne izađe pred CAS.

Advokati engleskog kluba pokušat će zaustaviti naplatu koju je naredila FIFA. CAS će imati konačnu odluku, ali male su šanse da će ona biti u korist Leedsa, te će vjerovatno morati isplatiti novac francuskom fudbaleru.

"Klub ne želi komentarisati ništa o trenutnim postupcima koji se vode", saopšteno je iz Leedsa.

Augustin je za Leeds odigrao tri meča. Ušao je tri puta s klupe umjesto Patricka Bamforda i skupio je 48 minuta fudbala. Ipak, to bi mu na kraju moglo donijeti čak 28 miliona eura.

Jean-Kevin Augustin karijeru je počeo u PSG-u. Igrao je za omladinske kategorije, ali nije dobio previše šanse za igru u prvom timu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

2017. godine se odlučio na odlazak u RB Leipzig. Tamo je igrao dosta dobro, ali je veću minutažu tražio odlaskom na posudbu, prvo u Monaco, a potom i Leeds.

Nigdje ga nije išlo baš najbolje. Pokušao je potom u Nantesu, nije pokazao ništa, a od prošle godine je član švicarskog velikana Basela za kojeg je odigrao 18 utakmica i postigao je četiri pogotka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi