I samih Nijemaca je stid ispred Lehmanna: Španci mu ove riječi neće zaboraviti

Legendarni golman iznio svoje mišljenje

I samih Nijemaca je stid ispred Lehmanna: Španci mu ove riječi neće zaboraviti

Edmir Škorić

Legendarni njemački golman Jens Lehmann, kojeg mnogi pamte po odbranama na golu Arsenala iz slavnog doba londonske ekipe u Premiershipu, dao je izjavu kojom je jednu od najjačih svjetskih reprezentacija nazvao "malom i bez iskustva".

Na polovini smo Evropskog prvenstva u Njemačkoj, trenutno se igraju mečevi osmine finala i uskoro ćemo, već večeras, saznati sve parove četvrtfinala sjajnog turnira.

Do sada su se među osam najboljih plasirali domaćin Njemačka zatim Švicarska, Španija, Portugal, Engleska i Francuska. Po mnogima trenutno daleko najviše pokazale su selekcije Njemačke i Španije, koja je ostvarila sve pobjede u prva četiri meča.

Špance su svi stavili za prvog favorita, čak ispred Francuske i Engleske, koje su premalo pokazale do sada, pa su stoga izjave legendarnog Lehmanna poprilično iznenadile i zbunile sportsku javnost.

On je dao intervju za njemački medij Welt-TV, a govoreći o Španiji, nekadašnji čuvar mreže Arsenala je izjavio:

Oglasi

"To je mala i neiskusna ekipa, svi su vrlo male visine i s vrlo malo iskustva", rekao je golman koji je primio gol od Fernanda Torresa u finalu Eura 2008. godine. Iako je priznao da je po kvaliteti možda Španija "malo bolja" od Njemačke.

On je pod "mladom i neiskusnom" ekipom mislio na to što imaju izuzetno mlade napadače Laminea Yamala i Nica Williamsa. Nadalje, ustvrdio je da je španska momčad, "od golmana do stopera, s Moratom naprijed", "vrlo mala u smislu visine". 

Ono što je sigurno, u Njemačkoj se niko ne diči izjavom Lehmanna, smatraju da nije u redu da daje takve komentare na račun ekipe koja je najviše pokazala na Euru i da ne bi trebalo da ih dodatno motiviše prije njihovog međusobnog duela u četvrtfinalu.

Španski reprezentativac Mikel Oyarzabal je na konferenciji za novinare odgovorio na riječi bivšeg njemačkog golmana.

"Cijenimo svako mišljenje, ali ga ne dijelimo. Smireni smo, vjerujemo u ono što radimo, igrači smo koji čine dobru skupinu".

Oglasi

"Bez omalovažavanja ikoga, možemo svakoga pobijediti", zaključio je dodavši kako prije dvije sedmice niko nije Špance nazvao favoritima, a sada se to u potpunosti promijenilo.

Interesantno je da će se u četvrtfinalu sastati upravo Španija i Njemačka i po mnogima će jedan favorit prije vremena kući. Taj derbi igra se 5. jula u Stuttgartu. Istog dana u Hamburgu igraju Portugal i Francuska.

Dan kasnije igrat će Engleska i Švicarska u Dusseldorfu, a u Berlinu pobjednici današnjih mečeva Rumunija - Nizozemska i Austrija - Turska.

Lehmann je svoju karijeru počeo u Schalkeu, a igrao je još za Milan, Borussiju iz Dortmunda, Arsenal i Stuttgart.

Za reprezentaciju Njemačke Lehmann je branio 61 put. Osvojio je s Borussijom Bundesligu, a sa Arsenalom Premier ligu. Ta titual iz 2004. je ujedno i posljednja za londonske Topnike. Legendarni Nijemac bio je također i prvak Italije s Milanom.

Ostaje žal što nikada nije uspio s Njemačkom napraviti veliki rezultat, a najbliže je bio kada je igrao finale Eura 2008. godine, no Španija je tada bila bolja. Gol Fernanda Torresa odlučio je pobjednika u Beču.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi