Legendarni golman, čuvene rukavice i poraz koji boli: "Nosio sam ih na 48 utakmica u nizu!"

Od tada čekaju na titulu

Legendarni golman, čuvene rukavice i poraz koji boli: "Nosio sam ih na 48 utakmica u nizu!"

A. Čaušević

Kako sada stvari stoje proći će najmanje 20 godina otkako je jedan od najpoznatijih svetskih klubova osvojio titulu prvaka svoje zemlje. Ove sezone su imali sve u svojim rukama, ali su pokleknuli kada je to bilo najvažnije i sada više ne zavise od sebe.

Arsenal je ove sezone oduševio sve ljubitelje fudbala svojim igrama u Premiershipu, ali su nizom slabih rezultata i porazom u međusobnom duelu u ruke titulu predali Manchester Cityju.

Posljednji put Topnici su bili prvaci Engleske kada je na golu stajao Jens Lehmann. Bila je to generacija Nepobjedivih.

Njemački šuter bio je jedna od glavnih figura ekipe Arsenea Wengera dok su 2004. podizali trofej Premier lige nakon što su cijelu sezonu bili neporaženi.

Topnici su nastavili s tom formom u sljedećoj sezoni, nanizavši 49 utakmica bez poraza, prije nego što je kontroverzni poraz od 2:0 na Old Traffordu od Manchester Uniteda zaustavio niz. Tijekom tog niza, Lehmann je branio na 47 mečeva.

Oglasi

Lehmann je odavno u penziji, a prije nekoliko godina je odlučio da pokaže kako izgledaju rukavice u kojim je branio sve te mečeve.

Svojevremeno sjajni golman je svoju mrežu sačuvao u 19 navrata Arsenal tijekom njihovog niza do naslova, a Topnici su primili samo 26 golova tijekom sezone 2003/2004, 48. susret za koji je nosio rukavice bio je taj poraz od Manchester Uniteda.

Wenger se odlučio za smjenu generacija, a Lehmann je klub napustio 2008. godine kada je otišao u Stuttgart. Vratio se tri godine kasnije, ali je ubrzo završio karijeru.

U tim sezonama Arsenal je postepno počeo da gubi primati na Ostrvu. Klub iz Londona završio je u sjeni Chelseaja, Manchester Uniteda, a zatim Manchester Cityja i Liverpoola. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Osim što nisu bili konkurentni u prvenstvu, Topnici su su i bez učešća u Ligi prvaka. Ipak, nakon šest godina pauze izborili su nastupe u elitnom takmičenju klupskog fudbala za narednu sezonu.

Pet kola prije kraja Arsenal je prvi na tabeli Premiershipa sa dva boda više od Manchester Cityja, ali i uz dva susreta više te je jasno da su Građani favoriti za odbranu titule.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DOKTOR_GAZ_
Nadam se da Vam se dopadaju tekstovi o GUBITNICKOM MENTALITETU..uvijek NEKE ZANIMLJIVE NEOSTVARENE ZELJE NEJACI IZ LONDONA..Novi tekst ce uskoro biti o KAPITENU HOLDINGU. Rekao da ce se osisati kada OSVOJE TITULU..samo pogledajte na STA SADA LICI, kosa mu kao kod BOZE VRECE..pozdrav iz REDAKCIJE.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi