Joan Laporta objasnio razlaz s Xavijem: "Završili smo na elegantan način"

Predsjednik Barcelone

Joan Laporta objasnio razlaz s Xavijem: "Završili smo na elegantan način"

Eldar Ganibegović

Joan Laporta, prvi čovjek Barcelone, dao je nekoliko izjava medijima u kojima je objasnio način do kojeg je došlo do rastanka s trenerom Xavijem.

Prvo je sredinom sezone Xavi Hernandez najavljivao odlazak, zatim su ga molili da ostane i kada je pristao dobio je šut kartu. Joan Laporta je sada objasnio šta se sve dešavalo.

"Xavi je uradio dobar posao", naglasio je Laportai dodao: "Preuzeo je tim u trenutku maksimalnih poteškoća."

"Prošle godine je osvojio La Ligu i Superkup Španije. Ove sezone stvari nisu išle dobro, do te mjere da je Xavi rekao da neće nastaviti. Prihvatio sam to na kraju sezone jer je Xavi Cule u srcu i bilo je bolje da ne mijenjam trenera usred sezone", priča Laporta i nastavlja: 

"Onda nas je zamolio da nastavimo, a ja sam ga pitao da li vjeruje u tim, a on mi je rekao da vjeruje. Šta se promijenilo? Činilo se da nije u stanju izdržati pritisak. Bila je konferencija za novinare na kojoj je promijenio diskurs i sastanak sa sportskim direktorom na kojem je promijenio svoje zahtjeve i to me je navelo da pomislim da je ekipi potrebno novo pojačanje."

"Imali smo opciju Flicka, koji izgleda sposoban da se takmiči protiv bilo koga s ovim timom. To je bilo presudno. Mislim da smo završili na veoma elegantan način s Xavijem. On je održao svoju riječ, a i mi smo postigli dogovor."

Oglasi

"Xavi je legenda i njegov entuzijazam nas je natjerao da donesemo odluku da ga ratificiramo. Od trenutka kada je dao te izjave i bitno promijenio svoje zahtjeve, sportsko rukovodstvo nije moglo jasno vidjeti stvari i imao sam percepciju da moram donijeti ovu odluku i da odbor ima moć da donese te odluke i ispravi ih, kao što je to učinio i Xavi."

"Iz poštovanja prema Xaviju usporili smo naš proces, kako ne bismo ometali tim potragom za novim trenerom. Nismo željeli da ometamo tim, pred nama je bilo četvrtfinale Lige šampiona."

"Već sam razgovarao s Flickom. Kada je Xavi rekao da neće nastaviti, Flick je proučavao tim i najbolji način da to iskoristi. Kada smo ponovo razmislili o ostanku Xavija, susreli smo se s Flickom i kada nam je rekao "da", vjerovali smo da je najbolji i najsposobniji."

Potražite više informacija na temu La Liga:

Podsjetimo, Barcelona ove sezone nije osvojila niti jedan trofej, a vidjet ćemo da li se na staze stare slave može vratiti s Flickom u ekipi. 

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi