Prije 12 godina nastala je najsramotnija i najtužnija fotografija u historiji Barcelone

Cruyff nije dao da ga gaze u javnosti

Prije 12 godina nastala je najsramotnija i najtužnija fotografija u historiji Barcelone

E. Čaušević

Legendarni nizozemski fudbaler Johan Cruyff ostavio je veliki trag tokom igračke i trenerske karijere u Barceloni.

Cruyff je najbolje dane svoje igračke karijere proveo u Ajaxu i Barceloni, a nakon što se penzionisao 1984. godine odlučio je ući u trenerski svijet gdje je također pokazao o kakvom maestru se radi.

Nizozemac je radio u Ajaxu tri godine, a potom je od 1988. do 1996. godine trenirao Barcelonu kojoj je 1992. godine donio prvu titulu prvaka Evrope. Zbog teške bolesti kasnije je još bio selektor Katalonije, a nažalost preminuo je 2016. godine u Barceloni u 68. godini života.

Kakav značaj Cruyff ima za Barcelonu u svom prvom mandatu pokazao je Joan Laporta jer je imenovao Nizozemca za počasnog predsjednika katalonskog kluba što je oduševilo navijače Barce.

Međutim, 2010. godine desila se možda i najveća sramota u historiji Barcelone. Nakon što je Laporta napustio mjesto predsjednika na tu poziciju došao je Sandro Rosell koji je izjavio da titula počasnog predsjednika nije smjela biti uručena Cruyffu jer je to protiv statuta kluba.

Cruyff je odmah odlučio da reaguje i na današnji dan prije 12 godina došao je u prostorije Barcelone i vratio je značku počasnog predsjednika kluba, a sve to je jedan uposlenik zabilježio fotografijom.

Opis nije dostupan.

Španski mediji danas su ponovo aktuelizirali ovu priču i poručili su da je ovo najsramotnija i najtužnija fotografija u Barcinoj historiji.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Johan je bio itekako ponosan čovjek i nije mogo da dopusti da Rosell i novoizabrani čelnici kluba razvlače njegovo ime po novinama, te je odlučio da uzme stvari u svoje ruke i vrati titulu koja mu je dodijeljena nekoliko godina ranije.

Cruyff je i prije izbora Rosella i Josepa Bartomeua govorio da Sociosi prave grešku što ih puštaju u klub, ali ga oni nisu slušali. Ipak, ubrzo se pokazalo da je legendarni Nizozemac govorio istinu, ali je već bilo kasno.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Maestro
Koji ste vi smradovi od novinara samo ste prepisali tekst od stranice na fb Barca nova koja je jedna od najgorih i najpristrasnijih stranica koju znam tako ste i vi isti ko i oni
2 11
Nele.
Ma tako rade mali koji zele bit veliki klub. I ovo je jedan od dokaze da nilsu veliki ili bar medju najvecim. I rezultati naravno.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi