)
Bio je jedan od najboljih na svijetu, prvak Evrope, zaradio milione, a onda izgubio apsolutno sve

Pomalo zaboravljeni as

Bio je jedan od najboljih na svijetu, prvak Evrope, zaradio milione, a onda izgubio apsolutno sve

Eldar Ganibegović

Brojni sportisti tokom karijere zarade ogromnu količinu novca, a nakon karijere ili već u toku nje, bankrotiraju.

Takav je slučaj i s bivšim norveškim lijevim bekom Johnom Arneom Riiseom. Pamtimo ga kao jednog od najboljih lijevih bekova svijeta svoje generacije (Steven Gerrard je za njega rekao da je jedan od najboljih lijevih bekova koje su Redsi ikada imali), te po tituli prvaka Evrope s Liverpoolom, ali i bankrotom koji mu se dogodio, no krenimo redom.

Sa svojom crvenom kosom i trakom za ruku koju je uvijek nosio, bio je prepoznatljiv na zelenim travnjacima.

Riise je karijeru započeo u Aalesundu. Nakon sezone igranja u prvojmomčadi, 1998. godine seli se u inostranstvo i profesionalnu karijeru nastavlja u francuskom Monacu, postaje glavni igrač ekipe i osvaja titulu prvaka Francuske 2000. godine.

Nakon što je izrazio želju da napusti klub, trener Claude Puel ga je počeo izostavljati iz ekipe. Iako je bio na meti Fulhama i Leeds Uniteda, Riise se konačno odlučio preseliti u Liverpool uz transfer od četiri miliona funti.

Norveški fudbaler je debitovao za Liverpool u UEFA-inom Superkupu 2001. protiv Bayerna na stadionu Stade Louis II i uspio je zabiti u pobjedi Liverpoola 3:2.

Oglasi

Za osam sezona u dresu Redsa odigrao je 234 utakmice u Premier ligi. Iako u tom razdoblju nikada nije okusio naslov prvaka Premier lige, Riise je dao doprinos u osvajanju evropskog Superkupa, a onda i Lige prvaka. 

Godina 2005. postala je njegova zlatna s Liverpoolom jer je uspio pobijediti u onoj čuvenoj finalnoj utakmici protiv Milana.

Njegova karijera u Liverpoolu je zalazila nakon što ga je zamijenio Fabio Aurelio. Iako je nekoliko puta povezivan s drugim klubovima iz Premiershipa, u junu 2008. godine, Riise je službeno potpisao 4-godišnji ugovor s Romom u transferu vrijednom četiri miliona funti uz platu od 2,8 miliona na godišnjem nivou. 

Njegova briljantna karijera okaljana je bankrotom.

Godine 2007. ovaj norveški internacionalac bankrotirao jer je imao veliki dug. Riisea, koji je u Liverpoolu imao sedmičnu platu od 50 hiljada funti, sud u Liverpoolu proglasio je nesolventnim.

Oglasi

Riiseovo ime je zbog velikih dugova i nemogućnosti plaćanja uvršteno na spisak stečajnih statusa koji izdaje Služba za nesolventnost na svojoj web stranici www.insolvency.gov.uk ili državna agencija koja se bavi ljudima koji su bankrotirali.

Osim što je umiješan u problem sa svojim bivšim agentom, Einarom Baardsenom, vjeruje se da su Riiseovi dugovi uzrokovani njegovim neuspjelim ulaganjem u zabavne poslove, od kojih je jedno u ugostiteljskom sektoru.

Riise je čak zapao u siromaštvo zbog ovog šokantnog incidenta. Nije bio siguran ni kako riješiti svoj komplicirani problem. Međutim, izvor blizak Riiseu rekao je:

"Zaista postoje zahtjevi koje je postavio Okružni sud u Liverpoolu, ali su to pitanje riješili njihovi advokati. Očekuje se da će problem biti riješen u bliskoj budućnosti."

Nakon što je izjava izdana, Riise je na kraju preuzeo odgovornost za svoj neuspjeh i morao je otplatiti dug. U to vrijeme Liverpool je također odbio komentarisati probleme s kojima se Riise suočava.

Oglasi

"Ne možemo komentarisati lične probleme igrača", poručili su tada s Anfielda.

Nakon što je napustio Liverpool i odselio u Italiju kako bi se pridružio Romi, njegova karijera je nastavila blijedjeti. Igrao je samo u Fulhamu, APOEL-u i Delhi Dynamosu dok se konačno nije vratio u Aalesund.

Riise je odlučio okačiti kopačke o klin u dobi od 35 godina. Odlučio je završiti karijeru u Aalesundu, svom timu iz djetinjstva. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Godine 2016., tačnije u augustu, odlučio se vratiti iz penzije i okušao se u indijskom Chennaiyinu, no ta avantura trajala je samo do kraja oktobra. 

Arne Riise je također postao i legenda norveške reprezentacije za koju je odigrao 110 utakmica i postigao 16 golova. 

Top Komentari

BiH1510
Opet odlican tekst za podnevsku kafu, pa stvarno vas covjek nekad mora i pohvalit
7 1
Shaba
Polako al sigurno postajete zuta stampa.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti