Saudijci Portugalca učinili najplaćenijim selektorom na svijetu, cilj je izboriti SP 2026

Posao iz snova

Saudijci Portugalca učinili najplaćenijim selektorom na svijetu, cilj je izboriti SP 2026

Edmir Škorić

Ne morate dva puta pogađati na klupi koje reprezentacije će sjediti Jorge Jesus, kojem se smiješi titula najplaćenijeg trenera na svijetu.

Prema pisanju brazilskog lista UOL, Jorge Jesus postaje selektor Saudijske Arabije, zemlje koja ovog ljeta bez ikakvih poteškoća dovodi najzvučnija pojačanja iz Evrope. Krenulo je s Ronaldom početkom godine, potom je otišao Benzema, Kante, a redom idu i Mendy, Koulibaly, Ziyech, Ruben Neves i mnogi drugi.

Iako ima važeći ugovor s Fenerbahčeom do ljeta 2023. godine, malo je vjerovatno da će ga obnoviti budući da je dobio unosnu ponudu, a turski velikan već imenovao novog trenera.

Portugalac će postati najplaćeniji trener u povijesti i pomoći u izgradnji nogometne moći u zemlji koja je postala glasna u nogometnom svijetu.

Saudijci za ogroman novac pokušavaju izgraditi klupski, a sada i reprezentativni nogomet. Nakon odlaska Hervea Renarda, dugo su tražili njegovu zamjenu i konačno pronašli pravog kandidata.

Oglasi

Jesusu nude 10 miliona eura godišnje, pa će 68-godišnjak postati najplaćeniji selektor na svijetu, nadmašivši Nijemca Hansija Flicka. Selektor Njemačke godišnje zarađuje 6,5 miliona eura.

Jesus je u prošlosti tri puta slavio sa Benficom u portugalskom prvenstvu, a prošle sezone je s Fenerom osvojio Kup Turske. Osim toga, već poznaje dobro nogomet u Saudijskoj Arabiji budući da je ranije s Al Hilalom osvojio nacionalni Kup.

Jorge Jesus bi trebao potpisati ugovor u narednim danima, a zadatak će mu biti plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru Saudijska Arabija ispala je u grupu, završila je zadnja, ali se dobro predstavila. Saudijci su senzacionalno pobijedili Argentinu 2:1, a onda izgubili sa 2:0 od Poljske i sa 2:1 od Meksika.

Nakon dovođenja silnih nogometnih zvijezda, Saudijci planiraju dovoditi i trenere. Jesus će na kormilo reprezentacije, ali bi u budućnosti tamošnje momčadi trebali voditi veliki treneri kao što su Jose Mourinho, Julian Nagelsmann ili Max Allegri.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Neki odbijaju da naprave taj korak, no ponude Saudijaca su sve bogatije, tako da je samo pitanje vremena kada će neko jako zvučno ime zasjesti na klupu Al Nassra, Al Hilala ili Al Ittihada, koji se smatraju najvećim timovima u zemlji i najozbiljnijim kandidatima za titulu.

Top Komentari

Trebali su zvati Vahu, on bih sigurno odveo na SP 2026
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti