"Mou mi je pisao svaki dan, igrao se mojim umom..."

Fabregas otkrio u intervjuu

"Mou mi je pisao svaki dan, igrao se mojim umom..."

Edmir Škorić

Nedavno je objesio kopačke o klin, a sada govori o trenerima s kojima je imao čast raditi proteklih godina.

Bivši španski reprezentativac Cesc Fabregas dao je intervju za The Coaches Voice u kojem govori o svojim prvim trenerskim koracima u italijanskom Comu i šta ga je navelo da prihvati trenerski izazov.

"Tokom mojih 20 godina na najvišoj razini, osjećao sam malu paniku pri pomisli na dan kada ću morati objesiti kopačke o klin. Ali u treningu sam pronašao svoju strast. To me tjera da gledam na nogomet na potpuno novi način i čini ovaj prijelaz u život nakon igranja malo lakšim", rekao je Fabregas, koji je nosio dres mnogih velikana poput Arsenala, Barcelone, Chelseaja, Monaca, a karijeru ovog ljeta završio u malom italijanskom klubu Comu, gdje će raditi kao trener.

Osoba koja je Cesca najviše obilježila u njegovim počecima kao igrača je Arsene Wenger, bivši trener Arsenala.

"Wenger je bio neko kome ste se mogli obratiti za sve jer ste znali da ima plan za vas. Možete mu povjeriti apsolutno sve, bez obzira šta to bilo. Uvijek se prema meni ponašao kao da sam mu sin. To je osjećaj koji smo svi imali, kao igrači. Vjerovali smo mu, a to povjerenje je bilo obostrano: vjerovao je meni na terenu".

Oglasi

Osvrnuo se i na Guardiolinu osobnost, dosta drugačiju od drugih trenera s kojima se susretao: "Međutim, karakterno, Pep je bio drugačiji. Arsene je bio ljubazan i blizak s igračima, ali Pep se držao daleko više. Mogao bi biti malo agresivniji u svojoj poruci, ali to je nešto što mu je jako, jako dobro uspjelo".

Na kraju se osvrnuo i na vrijeme kada je sreo Mourinha u Chelseaju:

“Mou mi je slao poruke. Pričao je sa mnom svaki dan. Njegov stav jasno je pokazao da sam jedan od najvažnijih igrača u ekipi. Bila je to drugačija vrsta povjerenja od one koju sam imao s Arseneom. Bilo je šokantno. Igrao se mojim umom na način na koji niko prije nije, i mislim da je to izvuklo najbolje iz mene. Igrao sam jako dobro s njim", otkrio je Fabregas.

Fabregas je osvajao svjetsko i dva puta evropsko prvenstvo s reprezentacijom Španije, a u bogatoj karijeri je osvajao dva naslova Premier lige s Chelseajem, La Ligu sa Barcelonom, te Evropsku ligu sa Chelseajem. Ono što mu je jedino nedostajalo u karijeri je Liga prvaka.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Nakon što je okačio kopačke o klin, Fabregas je rekao: "S velikom tugom došlo je vrijeme da okačim svoje kopačke. Od svojih prvih dana u Barci, Arsenalu, Barci opet, Chelseaju, Monacu i Comu, cijenit ću sve. Od osvajanja Svjetskog prvenstva, Eura, osvajanja svega u Engleskoj i Španiji i gotovo svih evropskih trofeja, bilo je to putovanje koje nikada neću zaboraviti".

"Svi oni koji su mi pomogli, moji saigrači, treneri, direktori, predsjednici, vlasnici, navijači i moj agent. Cijeloj mojoj porodici, od roditelja i sestre do supruge i djece, cijenim vaše savjete, mentorstvo i mojim protivnicima koji su me pokušali nokautirati, hvala što ste me učinili jačim".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi